Csődközelben a Knaus, leépítés jöhet

Vágólapra másolva!
Bár az anyacég legjobban működő leányvállalata volt a lakókocsik gyártásával foglalkozó Knaus Kft., ám a társaság ennek ellenére lehet, hogy kénytelen lesz csődöt jelenteni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A csőd közelébe került a főként lakókocsijairól ismert német Kanus Tabbert magyarországi leányvállalata, amely a konszern leghatékonyabban működő egysége. (Július végén fennálásának legjobb üzleti évét könyvelhette el.) Botka József, a Nagyorosziban gyáregységet működtető Knaus Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: ahhoz, hogy a konszern és a magyar leánycég elkerülje a csődöt, legalább 4-5 millió eurós csődhitelre lenne szükség.

Ha nem jut pénzhez az anyacég, akkor a Nagyaorosziban dolgozó 277 alkalmazott munkahelye is veszélybe kerül. Ez különösen azért jelent komoly problémát, miverl a térségben nincs állás, így az esetleges csőd esetén leépítendő dolgozók szinte csak a munkaügyi központhoz fordulhatnak.

A német anyavállalat (Knaus Tabbert Group GmbH) akkor került nehéz helyzetbe, amikor a Bayerische Landesbank nem hosszabbította meg a társaság 12 millió eurós hitelét arra hivatkozva, hogy a vállalat az eredetileg tervezett 380 millió euróval szemben 306 millió eurós üzemi eredmény produkált. Ezt követően - október elején - a konszern csődvédelmet kért, a kinevezett csődbiztos pedig jelezte, minden lehetőséget megvizsgál, hogy megmentse a hatalmas tartozásokat felhalmozó céget.

A Knaus GmbH a magyar cégnek is tartozik 800 ezer euróval, és a kft. helyzetét nehezíti, hogy a Bayerische Landesbank magyar hitelintézete a kialakult helyzet miatt megtagadta a nagyaoroszi gyártócsarnok építésének finanszírozására már megítélt 400 ezer eurós kölcsön második felét.

A Knaus Kft.-nek annyira nincs pénze, hogy a végkielégítések kifizetése is gondot okozhat, ráadásul a beszállítóknak 100 millió forinttal tartozik Botka abban bízik, hogy a csődbiztos esetleg januárig fenntartja az anyacég, és így a magyar leány működését, és a pénzpiacok stabilizálódása után újra lehet indítani a termelést.