Elég nagy és korai csomag laza feltételekkel

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság sebezhetősége nem kirívó a közép-kelet-európai régióban, sőt hosszú távon a válság akár hasznos is lehet Magyarország számára, amennyiben megragadjuk a lehetőségeket reformok meghozatalára - ezek voltak a szakértők főbb megállapításai az ING Bank által szervezett üzleti reggelin, csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Németh Dávid, az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepének vezető elemzője előadásában úgy vélekedett: a magyar gazdaság számos, meghatározó makromutató alapján nem mutat borúsabb képet régióbeli társainál. A folyó fizetési mérleg hiánya, az adósság/GDP arány, a háztartások jövedelmének hiteltörlesztésre fordított hányada, a banki hitelportfóliók minősége közül egyik mutató sem kirívó a régióban - mutatott rá.

Németh Dávid szerint a Magyarország számára biztosított hitelkeretnek valószínűleg csak nagyon kis részét kell lehívni, az inkább arra szolgál, hogy "át tudjunk lavírozni a pánikhangulaton".

Jó, hogy korán kaptuk a csomagot

Egyetértett ezzel Charles Robertson, az ING Wholesale Banking London vezető elemzője is, aki úgy vélte: a csomaggal együtt járó, fiskális szigort megkövetelő feltételek megelőzhetik a kormány választások előtti túlköltekezését.

Rámutatott: Magyarországnak előnyös, hogy ilyen korán hozzájutott ehhez a kerethez, hiszen a következő hónapokban várhatóan számos, Magyarországnál nagyobb világgazdasági súllyal bíró ország fog hasonló csomagért folyamodni, így nagyobb lesz a verseny a forrásokért.

A német lapok szerint nagyvonalú az IMF

Nagyvonalú segélycsomag a kis Magyarországnak, Az IMF és az Európai Unió megmenti Magyarországot a csődtől - ilyen, s ehhez hasonló címekkel számoltak be a legtekintélyesebb német újságok csütörtökön a felajánlott nemzetközi készenléti segélyről.

A pénzügyi körök lapja, a Handelsblatt cikkének bevezetőjében arról írt, hogy a segélycsomag váratlanul nagy, a nemzetközi pénzpiacokon eredetileg a több mint 20 milliárd eurónak a felével számoltak. Az újság beszámolt arról, hogy a tőzsde kedvezően reagált a csomag hírére, s a forint értéke az euróval szemben a válság előtti szintre emelkedett. A Handelsblatt értékelése szerint az ország ezzel túljutott a legrosszabbon.

A Handelsblatt emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi válság Magyarországot rendkívül nehéz helyzetbe hozta. ennek okaként első helyen a nemzetközi összehasonlításban különösen magas külföldi eladósodást említette, s utalt arra, hogy az elmúlt hetekben a forint mintegy 20 százalékot veszített értékéből, a budapesti tőzsdén az árfolyam-esés jóval meredekebb volt, mint másutt, s a külföldi beruházók csődtől tartva megkezdték pénzük kivonását az országból.

Az újság beszámolt a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank, továbbá az Európai Központi bank felajánlásaiból összeálló segélyről, majd hozzátette: a lakosság számát tekintve ötször olyan nagy Ukrajna a nemzetközi valutaalaptól csak 13 milliárd eurót kap.

Magyarországot mások is követhetik

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung bevezetőjében azt emelte ki, hogy a nemzetközi valutaalap, a Világbank és az Európai Unió a mentőcsomaggal a befektetők bizalmát kívánja helyreállítani. Az újság ugyancsak bécsi, továbbá budapesti szakértőket idézett azzal kapcsolatban, hogy a felajánlott támogatás elegendő az esetleges csőd miatti aggodalmak eloszlatásához.

A Berliner Zeitung szerint az Európai Bizottságban erősödik a félelem amiatt, hogy Magyarország nem marad egyedi eset. Egy bizottsági dokumentumra hivatkozva a lap arról írt, növekszik az aggodalom más kelet-, illetve közép-európai tagállamok miatt is. A dokumentum neveket nem említett, de a Berliner Zeitung szerint Brüsszelben lehetségesnek tartják, hogy Románia és Bulgária vagy a Balti-államok is hamarosan hiteltámogatásért folyamodnak.

Szlovákiának árt az IMF hitele?

Peter Schutz az SME a csütörtöki számában azt fejtegette, hogy felügyelet alá kellene helyezni az olyan országot, amelyet a finanszírozhatatlan adósság felhalmozásával "a saját elitje dönt romba". Annál is inkább, mert a kormánypolitikusok nem csak hogy látni nem hajlandók az ide vezető okokat, ne adj' isten a saját felelősségüket, hanem hihetetlen módon még a legképtelenebb ötletekkel is képesek előállni és ködösíteni.

A kiadások 300 milliárdos csökkentése, amit Gyurcsány már előre "radikális megszorításként jelentett be, csupán kozmetika". A szlovák szerző kifejti: ha az IMF "tudott volna és akart is volna szigorúbb lenni, akkor a hitelfeltételek Magyarország és magyar politikai vezetés számára nagy esélyt is jelenthettek volna". Ebben az esetben ugyanis a szükségszerű intézkedéseket - karjukat széttárva - úgy indokolhatták volna, mint egyfajta "fiskális diktátum" óhatatlanul szükséges eszközeit. "A válság közepette és a csődveszély fenyegetettségében az ostoba és önző politika által éveken keresztül késleltetett reformokat" a cikkíró szerint most "néhány nap lefogása alatt meg lehetne valósítani".

Schutz szerint a magyaroknak juttatott mentőhitel "közvetve Szlovákiának is árt", talán jobban is, mint gondolni lehet. Mivel a válság réme nem jár egyedül és a Kárpát-medencét is bejárja, Magyarország pénzügyi válsága és a Nemzetközi Valutaalap "mentőcsomagja Szlovákiát sem kerüli el".