Nehéz év előtt állnak a magyar bankok

Vágólapra másolva!
Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a magyar bankrendszer jövőre nehéz év elé néz, a kereskedelmi bankok 2009-ben a magyar gazdaság számára nem a megoldást, hanem a problémát jelentik majd, mert kevés forrással fognak rendelkezni, és azt is külföldről szerzik majd be.
Vágólapra másolva!

A bankszövetség elnöke, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója csütörtökön este, a Joint Venture Szövetség budapesti üzleti vacsoráján kifejtette: a nagy külföldi befektetők elsősorban azért tartják Magyarországot kockázatos befektetési terepnek, mert az 1998-2008. közötti időszak felhalmozott problémái, a meg nem valósított strukturális átalakítások miatt a magyar államadósság magas szintet ért el nemzetközi összehasonlításban. A befektetők részéről azonban méltánytalan és félrevezető azért büntetni Magyarországot, mert - megítélésük szerint - a magyarországi bankrendszer jelentős összegű devizahitel-állománnyal rendelkezik, azaz a magánszektor devizakölcsönei is nagy összegeket tesznek ki.

Felcsuti aláhúzta: a magyar kereskedelmi bankrendszer eszközeinek 75-80 százaléka kifejezetten erős nyugat-európai és amerikai hitelintézetek kezében van. "Ha Magyarországon egy leánybank csődbe megy, akkor annak anyabankja ment csődbe. Elképzelhetetlen, hogy egy külföldi kézben lévő magyar bank úgy menjen csődbe, hogy a tulajdonos csoporttal nincs gond" - emelte ki.

Nem lehetett kizárni az államcsődöt

Rámutatott: a magyar pénzügyi hatóságok jól tették, hogy a nemzetközi pénzügyi intézményekhez, szervezetekhez fordultak, mert nem lehetett kizárni, hogy komolyabb veszélybe, esetleg államcsődbe kerül az ország. A közvetlen veszély megszűnt, a problémák azonban maradtak, a strukturális megoldásokat meg kell valósítani, annál is inkább, mert egész Európában borúsak a gazdasági kilátások 2009-re - hangsúlyozta.

Mivel a kereskedelmi bankok a jövőben nem tudják folytatni az elmúlt évek agresszív hitelexpanziós politikáját, a kölcsönnyújtások visszafogottak lesznek. Várhatóan a magyar gazdaság recessziója is mélyebb lesz, minthogy a bankok korábbi hitelezési gyakorlatát folytatni lehetne. Nehéz idők elé nézünk, de egyszer minden válságnak vége lesz, a mostani helyzetből le kell vonnunk a megfelelő tanulságokat - emelte ki a bankszövetség elnöke.