Támogatócsomagról tárgyal a német kormány

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság által sújtott gazdaság élénkítése érdekében egy konjunktúratámogató csomag elfogadására készül a német kormány. Angela Merkel kancellár utasítására - és irányításával - jelenleg folynak az egyeztetések az egyes tárcák között. Sajtóértesülések szerint a csomagot legkésőbb a jövő hét közepén elfogadják és az elkövetkező két évre szólóan mintegy 20-25 milliárd eurót tehet ki.
Vágólapra másolva!

A támogatás legfőbb területeit különböző közlekedési projektek, továbbá épületszanálások jelentik, valamint intézkedéseket foglal magában a munkahelyek védelmére. A kormány tervezi továbbá a gépjárműadó két évig tartó beszüntetését a környezetet kevéssé károsító új gépjárművek esetében. 2010-ben már adócsökkentések is szóba jöhetnek.

Peer Steinbrück pénzügyminiszter eközben arról számolt be, hogy egyre több magánbank is igénybe kívánja venni a kormány által a közelmúltban felajánlott pénzügyi támogatást. Steinbrück szerint a németországi pénzügyi válságot közvetlenül kirobbantó müncheni Hypo Real Estate 15 milliárd eurós segélykérelme után más magánbankok is hasonló szándékot jeleztek. Értesülések szerint köztük van a közelmúltban fúzióra lépett Dresdner Bank és a Commerzbank, a Postbank, sőt a Deutsche Bank is, amely a közelmúltban még a leghatározottabban az esetleges igénybe vétel ellen foglalt állást. A német kormány a közelmúltban 500 milliárd eurós mentőcsomagot fogadott el a bankok megsegítésére.