A Dow legrosszabb hónapját zárta 1987 óta

Vágólapra másolva!
Bár pénteken nyereséggel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók, a Dow Jones index 1987 óta a legrosszabb hónapját zárta. Tette ezt úgy, hogy a héten még 11,3 százalékot nyert is a mutató. Az S&P 500-as, a legszélesebb merítésű index ugyanakkor heti pozitív rekordot döntött, méghozzá 1974 óta nem zárt ennyire jól öt munkanap után az ötszáz céget tartalmazó mutató. 
Vágólapra másolva!

Itt találhatja a válságról szóló összes hírt!

A Dow Jones index 1987 óta a legrosszabb hónapját zárta. Tette ezt úgy, hogy a héten még 11,3 százalékot nyert is a mutató. Az egész havi esés azonban ezzel együtt is 14,1 százalékos volt, amire 21 éve nem volt példa - írja a MarketWatch.

A Standard & Poor's 500 Index 1,5 százalékkal emelkedett pénteken, ez volt 5 hete az első alkalom, hogy egymás utáni napokon nőtt az index értéke. Az S&P a héten 10 százalékot nyert, ezzel 1974 óta a legnagyobb heti növekedést mutatta. Ugyanakkor az egész hónapot tekintve az S&P is 1987 óta a legrosszabbul alakult - írja a Bloomberg.

A befektetőkre láthatóan nem volt rossz hatással, hogy több amerikai makrogazdasági mutató is gyengén alakult. Elsősorban a pénzügyi papírok vezették a nyertesek listáját, a JP Morgan Chase és az American Express ugrott nagyot. Ennek oka az volt, hogy az amerikai pénzügyminisztérium és a jegybank szerepét ellátó Fed beavatkozott a héten, és likviditást (gyakorlatilag készpénzt nyomott a piacra).

A DJIA ipari index 144,32 pontos, 1,57 százalékos emelkedéssel 9325,01 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq 22,43 ponttal, 1,32 százalékkal 1720,95 pontra nőtt. A kereskedés beindításakor még estek a mutatók, de aztán megfordult a hangulat, és ez egyébként péntek estére a nyugat-európai tőzsdéket is emelkedő pályára állította.

A rosszul alakuló amerikai makromutatók ugyanakkor valószínűleg azért nem hatottak negatívan a tőzsdékre, mert a várakozásoknak - amelyek eleve pesszimisták voltak - tulajdonképpen megfeleltek.

Így például két év után első ízben mértek visszaesést az amerikaiak költekezésében: az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteki közlése szerint a személyi kiadások 0,3 százalékkal csökkentek szeptemberben (inflációs kiigazítással 0,4 százalékkal), miközben a személyi jövedelmek 0,2 százalékkal nőttek, de reálértékben csupán 0,1 százalékkal.

Az amerikai fogyasztói bizalom egyik fő mérőszámának tartott és a Michigan Egyetem kutatói által számolt index - melyet 1952 óta számolnak, havonta két alkalommal - októberre végleges adatként 57,6 pont lett, ellentétben a szeptemberi 70,3 ponttal, eddig még nem látott nagyságrendben esett egyik hónapról a másikra.