Goldman: túlárazta a piac a magyar csődkockázatot

Vágólapra másolva!
Súlyos mértékben túlárazta a CDS-piac a közép-európai EU-tagállamok, köztük Magyarország csődkockázatát, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport pénteki elemzésében, amely szerint már 2013-ban lehetséges a magyar eurócsatlakozás. Más pénteki londoni elemzések magyarországi recessziót, viszont ezzel együtt meredek pénzügypolitikai enyhítést jósolnak a jövő évre.
Vágólapra másolva!

Itt találhatja a válságról szóló összes hírt!

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport Londonban kiadott heti felzárkózó térségi helyzetértékeléseinek pénteki legfrissebb összeállítása szerint a szuverén fizetésképtelenségi kockázatra kötött "hitelpiaci származékos csereügyletek" (credit default swaps, CDS) felára Magyarország esetében az utóbbi időben 4 százalék volt.

A CDS-ek gyakorlatilag a törlesztési leállások elleni biztosítások. A 4 százalékos érték a hónap eleji 1,7 százalék körüli szint után azt jelenti, hogy a piac hozzávetőleg 24 százalékos valószínűséggel árazza a magyar szuverén adósságtörlesztés leállását ötéves távlatban.

Hatalmas mértékű túlbecslés

A GS londoni elemzői úgy tartják: ez minden valószínűség szerint "hatalmas mértékű túlbecslése" a nem törlesztővé válás esélyének. A magyarországi CDS-felár egyébként a 25,1 milliárd dolláros nemzetközi pénzügyi védőcsomag bejelentése óta jelentős ütemben csökken.

A CMA DataVision londoni hitelpiac-figyelő cégnél pénteken az MTI kérdésére elmondták: a piacon lévő magyar adósságok ötéves távlatra szóló CDS-ára aznap már csak 3,15 százalék volt az előző napi 3,30 százalék, és a hét közepi 4 százalék helyett.

10 millió euró biztosítása most 315 ezer euró

Ez azt jelenti, hogy például az európai adósságpiacon minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre jelenleg 315 ezer euróba kerül. A CMA DataVision havi visszatekintésű adatsora szerint a magyar CDS-ár október 24-én érte el csúcspontját, 6,05 százalékkal, vagyis a pénteki állapot szerint innen egy hét alatt csaknem 3 százalékponttal szűkült.

A Goldman Sachs pénteki londoni elemzése meglepőnek nevezi, hogy a piac ilyen nagy mértékben átértékelte EU-tagállamok törlesztési csődjének valószínűségét, miközben régebbi uniós tagországok CDS-árai csak viszonylag mérsékelten emelkedtek, olyanoké is, amelyekben nagy és gyenge bankrendszerek működnek, és/vagy alapmutatóik gyengék.

A görög felár mindössze 1,25 százalék

Az ötéves CDS-felár Görögország esetében például még mindig csak 1,25 százalék, Olaszország és Írország esetében 1,20 százalék, az összes többi euróövezeti tagországban pedig 1,00 százalék alatt jár. A Goldman Sachs londoni elemzői leszögezik: nem számolnak azzal, hogy a közép-európai EU-tagországok leállnának szuverén devizaadósságuk törlesztésével.

A GS szerint a CE-3 országokban - Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban - a szuverén adósságszolgálati dinamika nem tűnik feszítettnek, még az esetleges recesszió figyelembevételével sem, és nem várható, hogy nagyobb bankkisegítő beavatkozások válnának szükségessé.