Négy éve nem esett ekkorát az USA fogyasztása

Vágólapra másolva!
Elsősorban a tartós fogyasztási cikkek, így az autók vásárlása esett vissza Amerikában, ezért zuhant az elmúlt négy évben a legnagyobbat a fogyasztói költés az USA-ban. A kereskedelmi minisztérium által közölt statisztika szerint 0,3 százalékkal mérséklődtek a kiadások, ami a MarketWatch szerint újabb figyelmeztetés, hogy recesszióban van a tengerentúli gazdaság. Ugyanakkor a fogyasztói költések esése nem lepte meg a szakértőket.
Vágólapra másolva!

Itt találhatja a válságról szóló összes hírt!

Csütörtökön ugyanis éppen 0,3 százalékos GDP-zsugorodást becsült az amerikai kormányzat. Miközben a negyedéves fogyasztási kiadások 3,11 százalékkal estek, 28 éve a legnagyobb mértékben. A Federal Reserve pedig már a héten jó előre felkészült erre, és egy százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat.

Míg a kiadások csökkentek, a személyes bevételek 0,2 százalékkal növekedtek Amerikában, miután augusztusban 0,4 százalékkal nőttek. Az adózás utáni jövedelmek, amelyeket az inflációhoz igazítottak, 0,1 százalékkal nőttek. Az inflációhoz igazított fogyasztói költségek szeptemberben egyébként 0,4 százalékkal csökkentek. Mindez azt jelenti, hogy az amerikaiak nem vásárolnak, hanem megtakarítanak.

Ezt jelzi az is, hogy a személyes megtakarítások 1,3 százalékkal nőttek szeptemberben, ami az augusztusi 0,8 százalékhoz képest jelentős emelkedés.

A személyes fogyasztási kiadások esetében az elemzők 0,2 százalékos visszaesést vártak, ehhez képest a tényadat valamivel rosszabb. Az amerikai piaci hangulat szempontjából meghatározó lehet még a michigani egyetem fogyasztói bizalmi indexe, amely magyar idő szerint délután négy órakor jelenik meg. Az előrejelzések szerint a mutató októberi értéke 57,5 pont körül lesz.