Elbocsátásokról egyeztet a GE Nagykanizsán

Vágólapra másolva!
A múlt héten bejelentett csoportos létszámleépítés kapcsán pénteken megkezdődnek az egyeztetések a General Electric (GE) nagykanizsai gyárában a munkavállalók és a munkáltató képviselői között - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
Vágólapra másolva!

Hederics István közölte: péntektől számítva 15 napon belül van arra lehetőség, hogy a dolgozók és a cég vezetése megállapodásra jusson az elbocsátások részleteiről. Ha a konzultációs időszak netán eredménytelenül, megállapodás nélkül ér véget, a munkáltató akkor is megkezdheti az elbocsátásokat, de a szakszervezeti vezető szerint mindkét fél megállapodásra törekszik. Az elbocsátásban leginkább érintett nagykanizsai gyár dolgozóinak kollektív szerződése "az átlag magyarországi viszonyokhoz képest korrekt és tisztességes végkielégítést biztosít" - fűzte hozzá Hederics István. A szerződés ugyanis pontosan és precízen szabályozza a csoportos létszámleépítés minden kérdését.

Egy példával illusztrálva elmondta, választási lehetősége is van a dolgozóknak. Egy 57 éves munkavállalójuk, aki már legalább 25 éve törzsgárda tagja a nagykanizsai gyárnak, az alapesetben járó 7 hónapon felül még 8 hónapnyi végkielégítésre jogosult. A cég a GE-nél munkaviszonyban töltött minden év után 9 napra jutó átlagkeresetet fizet leépítéskor, tehát egy 35 éve itt dolgozó szakember 315 munkanap, azaz több mint 14 hónap átlagkereset kifizetését is választhatja.

Hederics István elmondta, hogy a csoportos létszámleépítés esetén 140 nap, vagyis 4,5 hónap felmondási ideje van a dolgozóknak, de ezt nem kell letölteniük. A felmondás előtt pedig további egy hónap türelmi időt is kapnak a munkavállalók, ami alatt már szintén nem kell dolgozniuk.

A nagykanizsai munkavállalók számára mindezeken felül a végkielégítés idején is utalják az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba fizetett, a kereset 3 százalékát jelentő juttatást. Az újbóli elhelyezkedést pedig egy szakértői csapat is segíti majd, erről szintén a kollektív szerződés rendelkezik. A szakszervezeti vezető közölte: a dél-zalai városban legfeljebb 227 dolgozót érintő leépítés tényét az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel is közölte a GE, amely megtette a bejelentést a munkaügyi központnak is.