Zuhant a BUX - Szünet volt az OTP piacán

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 923 pontos csökkenéssel, 13 560,33 ponton nyitott csütörtökön, ami a legutóbbi, szerdai záráshoz képest több mint 6 százalékos gyengülést jelent. Az OTP-t a nyitás utáni első tranzakció a 10 százalékos limiten kívülre taszította, ezért szüneteltették a bankpapírok kereskedését.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A vezető részvények mindegyike csökkenéssel nyitott csütörtökön. A legnagyobbat az OTP veszítette, az bank részvényei a rajt után 7,22 százalékkal tértékük alatt cseréltek gazdát. A papírral való üzletelést nyitás után rögtön szüneteltették. A részvényekkel azóta már újra lehet kereskedni.

A Mol 7,22 , a Richter 2,05, a Magyar Telekom (jó negyedéves jelentése ellenére) 4,88 százalékos gyengüléssel abszolválta az első húsz perc üzleteit.

Esésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön az MTI által megkérdezett elemzők is. Illés László, a Quaestor Zrt. szakértője elmondta, hogy a befektetői hangulat pesszimista lett, így negatív nyitásra számítanak Magyarországon, és a többi európai tőzsdén is. A tőzsdeindexek délelőtt várhatóan maradnak is a negatív tartományban - mondta. A csütörtökön várt kamatdöntések és az Egyesült Államokból érkező makroadatok délután megmozgathatják a piacot. Összességében negatív tartományban, visszafogott kereskedést vár az elemző.

A Magyar Telekom első háromnegyed éves profitnövekedése ugyan meghaladja az elemzői várakozásokat, de az általános pesszimista hangulat miatt ez a tény csak minimálisan javíthatja a részvény árfolyamát - mondta Illés László. Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője ugyancsak esést vár a mai tőzsdenapon, ennek mértéke kérdéses. A Richter és esetleg az Egis papírjai állhatnak ellen a lejtmenetnek - mondta.