Egy OTP-ről szóló elemzés miatt indított vizsgálatot a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Piacfelügyeleti eljárást indított a Morgan Stanley befektetési bank két munkatársa által  közzétett, az OTP-részvények célárfolyamát 2600 forintban meghatározó elemzés miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A felügyelet azt kívánja tisztázni, hogy a Morgan Stanley-elemzése tiltott piacbefolyásolásnak minősül-e - közölte a felügyelet az MTI-vel pénteken.

A portfolio.hu híre szerint Ronny Rehn és Hadrien De Belle - az amerikai befektetési bank - szakértői fejlődő piaci csapdának (value trap) tartják az OTP-t. Véleményük szerint mind a négy "profit driver" - finanszírozás, tőkeszerkezet, eszközportfólió és deviza - tovább gyengülhet, mielőtt stabilizálódna.

Az elemzés konklúziójaként az OTP részvényeire adott ajánlásukat 2600 forintos célárfolyam mellett alulsúlyozásra minősítették le. A két szakértő elemzésében azt mondja: a magyar bankrészvények piacán "korai még a zavarosban halászni". A szakértők szerint legközelebb csak a 2011-ben fizethet osztalékot az OTP. A magyar bank mellett az elemzők a Raiffeisen részvényeit is alulsúlyozásra javasolták, miközben az Erste papírjait felminősítették egyenlő súlyozásra, a kapott állami tőkeinjekció miatt.

A PSZÁF a jelenlegi pénz- és tőkepiaci helyzetben fokozottan figyelemmel kíséri a szabályozott piacokkal kapcsolatos közzétételeket, s minden rendelkezésre álló eszközzel fellép a piacbefolyásolást célzó esetekkel szemben - áll a felügyelet közleményében. A távirati iroda úgy tudja, a PSZÁF az eljárása során a Morgan Stanley közzététele nyomán kötött ügyletekre fókuszál