Az elemzők jövőre kamatcsökkentést várnak

Vágólapra másolva!
Öt százalékhoz közelítő éves magyarországi inflációt várnak a múlt hónapról londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint az egyre egyértelműbben recessziós környezet, valamint a kedvező bázishatások miatt a forint gyengülésével együtt is további dezinfláció, és - jövőre - jegybanki kamatcsökkentés várható, bár ennek mértékéről eltérnek a vélemények.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az MTI által kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett kilenc nagy londoni befektetési ház és gazdaságelemző intézet - Merrill Lynch, Goldman Sachs, BNP Paribas, JP Morgan, Barclays Capital, Deutsche Bank, UBS, 4cast, Dresdner Kleinwort - prognózisai viszonylag széles sávban, 5,1-5,5 százalék között mozogtak. Az előrejelzési átlag 5,30 százalék volt.

Szeptemberben 5,7 százalékos inflációt mértek Magyarországon, vagyis jóval alacsonyabbat az akkori 6,1 százalékos londoni konszenzusnál.

JP Morgan: év végére öt százalék alatti infláció

Az októberi előrejelzéshez fűzött elemzésükben a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői - akik 5,3 százalékos drágulási ütemet várnak a múlt hónapról - azt jósolták, hogy valószínűleg folytatódott az infláció ütemes csökkenése az élelmiszer- és az üzemanyag-összetevőben mutatkozó jelentős bázishatások nyomán.

Jóllehet a ház szerint az ipari termékek inflációja várhatóan kissé gyorsult az elmúlt hónapok forintgyengülése miatt, a JP Morgannél arra számítanak, hogy az idei év végi inflációs ütem már valamivel 5 százalék alatt lesz, 2009 végére pedig 3,5 százalékra lassul.

A cég várakozása szerint a magyar jegybank 2009 első negyedében kezdi a pénzügypolitikai enyhítést egy negyed százalékpontos kamatcsökkentéssel; júniusra 10,75 százalékra, 2009 végéig 9,00 százalékra süllyed az MNB-alapkamat a JP Morgan hosszú távú előrejelzése szerint.

Merrill: egy év alatt öt százalékot csökkenhet az alapkamat

A Merrill Lynch londoni elemzői is 5,3 százalékra lassuló éves inflációt jósolnak októberre, főleg a zuhanó nyersanyagárak és a kedvező bázishatások alapján.

A bankcsoport londoni befektetési részlege megerősítette azt az előrejelzését, amely szerint az idei év végéig fennmarad a 11,50 százalékos MNB-alapkamat, 2009 végére azonban 6,50 százalékra csökken vissza, ahogy a piacok stabilizálódnak, és a globális környezet "a recesszió felé húzza" a magyar gazdaságot.

Goldman: két oldalról szorítják a jegybankot

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni elemzői 5,4 százalékos októberi magyarországi inflációt jósolnak, megjegyezték ugyanakkor: a világgazdasági hitelválság és a forintgyengülés ellenkező irányú hatásokat gyakorol az árakra.

A GS szerint a kedvező bázishatások is lassítják az inflációt, de ez függ attól is, hogy a forint árfolyamgyengülése milyen ütemben szűrődik át az árakba.

A ház előrejelzése szerint a legutóbbi árfolyamkiugrás még túl közeli ahhoz, hogy már jelentős hatást gyakoroljon az inflációra, de ennek megítélése is bizonytalan.

Rövid távon nem baj a gyenge forint

Hosszabb távon a Goldman Sachs elemzői azzal számolnak, hogy az éves összevetésű magyarországi inflációs ütem 2009 második felében 4 százalék alá süllyed, és ez, valamint a fokozatosan normalizálódó kockázati felár jövőre már lehetővé teszi az MNB-nek a kamatcsökkentések elkezdését.

Az IMF-csomaghoz kötődő költségvetési szigorítás és a hitelválság dezinflációs hatása nyomán a magyar jegybank rövid távon el tud viselni egy viszonylag gyenge forintárfolyamot is, feltéve, hogy a gyengülés nem csúszik ki az ellenőrzés alól, fogalmaztak a Goldman Sachs londoni elemzői.