Megint 3000 forint alatt zárt az OTP

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 26,48 pontos, 0,20 százalékos emelkedéssel, 13 015,33 ponton zárt hétfőn.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A részvénypiac forgalma 19,8 milliárd forint volt, ami alatta marad a 22,2 milliárdos éves átlagnak.

Az OTP-részvények ára 4,6 százalékkal 2900 forintra zuhant, a bankpapír forgalma 8,9 milliárd forintot tett ki.A Mol papírjaival 6 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 1,5 százalékkal 10 995 forintra esett.

A Richter-részvények 27 500 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 3,4 százalékos növekedés. A papír forgalma 2,5 milliárd forint volt. A Magyar Telekom papírok közel 2 milliárd forintos forgalommal 624 forinton zártak, ami 4 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záró érték.

Betett a Fitch a két nagy blue chipnek

A kínai élénkítőcsomag miatt bizakodó nemzetközi részváénypiacok hangzulata mentette meg az újabb mélyrepüláéstől a Budapesti Értéktőzsdét hétfőn.

A piac hangulatát alapveően meghatározta a Fitch Ratings leminősítése, amely miatt a két húzó részvény az OTP és a Mol megint gyengén teljesített. A leminősítést Pálmai Pallag Dávid, a Raiffeisen állampapírpiaci szakértője szerint ismét a külföldi befektetők peszimizmusa követte, melynek következtésben az állam által visszavásárolt 50 milliárd forint értékű állampapírra 122 milliárdnyi eladási ajánlat érkezett.

Bár az elemzők reggel a kávol-keleti tőzsdék nyereségei miatt optimisták voltak, az eredmények nem ragadtak át Európára. Nyugat-Európában nyitás után fél órával már 3 százalékos nyereségeket mutattak az indexek, azonban Frankfurt kivételével a nyereségh szép lassan csökkent egy százalékra 17 órárig. Nagyjából semleges (enyhén pozitív irányú) volt a New York-i kereskedés nyitás után, így délután már a nemzetközi fűtőanyag sem tüzelte túlságosan a befektetőket a BÉT-en. Ha azonban nincs világméretű enyhülés a részvénypiacokon, akkor az OTP valószínűleg a mélybe rántotta volna a tőzsdét.

A gyenge forint miatt a Richter részvényei változatlanul emelkednék, hiszen a papírok tulajdonosai várva várják a gyógyszercég harmadik negyedéves eredményét.