Nincs titkos Magyarország-IMF megállapodás

Vágólapra másolva!
Nincs titkos megállapodás Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, nincsenek egyedi feltételek, az IMF azokkal az általános hitelfeltételekkel biztosítja  Magyarországnak a hitelkeretet, amelyekkel bármely országnak adna ilyen kölcsönt - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára hétfőn sajtóbeszélgetésen Budapesten.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az első részletet, összesen, napi árfolyamon mintegy 4,9 milliárd eurót Magyarország már lehívta. Az összegből semmit nem használt még fel az ország, a Magyar Nemzeti Bank egy elkülönített számláján van - hangoztatta a szakállamtitkár. Az IMF-hitel napi kamatozási szisztémájáról az intézet honlapja tájékoztat.

Kovács Álmos elmondása szerint a következőképpen szerezhető hitel az IMF-től: az ország pénzügyminisztere és jegybank-elnöke szándéklevelet küld az IMF igazgatótanácsának arról, milyen gazdaságpolitikai célok megvalósításáért folyamodik a hitelért az ország. Az IMF igazgatótanácsa (Board) megvitatja a levélben felvázolt gazdaságpolitikai célokat, megnézi, hogy azok mennyire megvalósíthatóak és támogathatóak, és ha ezt a két feltételt együttesen pozitívan ítéli meg, akkor biztosítja a kért hitelt az országnak. A szándéklevélben tükrözött célokat maga az ország nevében fogalmazza meg a pénzügyminiszter és a jegybank-elnök, és ha ezt a Board elfogadja, hitelszerződés nélkül elindítja a hitel folyósítását.

Decemberben érkezik az EU-kölcsön első részlete

Kovács Álmos arról is szólt, hogy az EU várhatóan decemberben utalja ki a kölcsönének első részletét, várhatóan 2 milliárd eurót.

A vélhetően decemberben lehívásra kerülő uniós hitelrészlet hároméves futamidejű lesz, a kamata 3,9-4,1 százalék között várható.

A harmadik, világbanki kölcsönrészről Kovács Álmos azt mondta, hogy az összeg szerkezeti reformok céljára használható fel, például a pénzügyi rendszer jobb működését szolgálja majd. A Világbank hiteléből azonban nem lehet vállalatokat tovább hitelezni, illetve állami beruházásokat megvalósítani.