Pénzköltés válság idején

Vágólapra másolva!
Úgy tűnhet, hogy a válság közepette nincs oka vidulni a vásárlás szerelmeseinek, mégis akadnak lehetőségek, hogy kihasználva a gazdasági káoszt megszerezzünk egy-egy régen áhított darabot. A boltok és üzletek például hajlamosabbak arra, hogy áraikat elérhetőbb közelségbe hozzák, nemsokára jön a karácsony utáni árleszállítás, így aztán, ha tudjuk, hogy mit vásároljunk - és persze, ha van még valamennyi félretett pénzünk -, valóban olcsón juthatunk egyes termékekhez.
Vágólapra másolva!

Az olyan termékeket, mint a mosógépek és a kanapék általában meglehetősen felülárazzák, hogy később csökkenthessék az árakat. A kiskereskedők általában nyitottabbak az árral kapcsolatban, mostanában viszont az üzletláncok is a nyomdokukba léptek.

Carol Ratcliff, az angol Verdict Kutatóintézet elemzője szerint a nagy üzletláncok szeretik, ha a vevő úgy érzi, hogy alkalmi vételhez jutott. Máris nagy engedményekkel operálnak és várhatóan további árcsökkentésekre lehet számítani. Ratcliff szerint a kisebb boltokban még az alkudozás sem kizárt.

Új autók

Az új autók ára hatalmasat zuhant az elmúlt néhány hónapban, ami azt jelenti, hogy a kereskedőknek meg kell szabadulniuk a raktáron lévő daraboktól, hogy helyet tudjanak csinálni az új modelleknek. Jo Eveleigh, az angol Dealdrivers alkuszcég munkatársa szerint a legjobb üzlet ma Fordot venni, mivel az autók 30 százalékot veszítettek értékükből, csakúgy, mint a Mercedeseké, mivel egyre kisebb a kereslet a luxusmárkák iránt a válság idején.

"Egy ötajtós Ford Fiesta listaára 11 520 angol font, mi azonban már 8170 ért is hozzájutunk" - mondta el Eveleigh. Nehéz napokat élnek át a luxusmárkák gyártói, mivel a kereslet eltolódott az olcsóbb és kisebb darabok felé.

A legfelkapottabb autó a Mercedes CLC - hatalmas iránta az érdeklődés -, mégsem tudják összeszedni rá a pénzt, úgyhogy akár 10 százalékos kedvezménnyel is hozzá lehet ma jutni - tette hozzá.

Nyaralás és szakemberek

Forrás: [origo]Mivel a repülőgép-társaságok bajban vannak, a túlélésért küzdenek, csaknem bármit megtesznek az utas-szerzés érdekében. Több cég hatalmas árcsökkentések mellett döntött és ki tudja, mi jöhet még. Így érdemes kivárni, mielőtt a nyaralásra előre megvennénk a jegyeket.

Szakértők szerint az eladások csökkenni fognak, ami még lejjebb viheti az árakat. Mielőtt tehát lecsapnánk egy jegyre, érdemes alaposan körülnézni. Ha pedig találtunk az interneten egy olcsó jegyet, ne foglaljuk le azonnal, hanem hívjuk fel a társaságot, hátha még jutányosabban hozzájuthatunk.

Mivel a házeladások száma hatalmasat zuhant az elmúlt időszakban - a főbb javításokat pedig általában akkor végeztetjük, amikor új lakásba költözünk -, az építtetők, vízvezeték- és villanyszerelők is megérzik a válság hatását.

Londonban például az eddig vállalt két hét helyett 24 órán belüli kiszállást vállalnak a villanyszerelő cégek és már arra is nyitottak, hogy egymás árai alá ígérjenek. Adott esetben akár a negyedét is elengedik az árnak.

Egy kis luxus

Ha maradt még valamennyi elkölthető pénzünk, semmiképpen ne feledkezzünk el a luxuscikkekről. Itt az ideje a perzsaszőnyegek és a gyémántgyűrűk beszerzésének.

Akár 20 százalékot is megtakaríthatunk, ha nem a nagy üzleteket, hanem a kisebb, családi boltokat választjuk, mivel ők jobban rá vannak szorulva arra, hogy fenntartsák a mindennapi forgalmat. A luxuscikkek esetében is érdemes jól körülnézni, mielőtt választanánk, sőt akár versenyeztetni is lehet a boltokat.

Forrás: MTI

Mivel a boltok bajban vannak, nagy szükségük van az emberek pénzére. Ha azt halljuk a híradóban, hogy egy cég közel áll a fizetőképtelenséghez, akkor eljött az ideje, hogy mondjuk lecseréljük a hűtőszekrényt.

Sok kereskedőnek havonta vagy évente fix összeget kell behajtania a cégének, hogy megkapja a bónuszát. Ha a határidő lejárta előtt vásárolunk náluk, valószínűleg nagyobb az esély arra, hogy engednek az árból. A karácsonyi őrület után pedig hagyományosan csökkenek az árak, tehát, ha tehetjük, időzítsük a beszerzést a két ünnep közé.