Könnyítések több százezer amerikai háztulajdonosnak

Vágólapra másolva!
Több százezer, jelzáloghitelének törlesztésével küzdő háztulajdonos helyzetének könnyítését célozzák azok az intézkedések, amelyeket kedden jelentett be az amerikai pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A kormány a két legnagyobb jelzáloghitelezőn, a szeptemberben állami gondnokság alá helyezett Fannie Mae és Freddie Mac intézeten keresztül fogja módosítani a bajba jutott háztulajdonosok hitelszerződéseit. A cél az, hogy a lakók házaikban maradhassanak: bizonyos feltételek mellett csökkentik a kamatokat és megnövelik a futamidőt.

Ez az eddigi legátfogóbb állami mentőterv a bajba jutott háztulajdonosok megsegítésére. A kormány szeptember elején jelentette be, hogy átveszi a 12 ezer milliárd dolláros amerikai jelzáloghitel-állomány csaknem felét kibocsátó vagy biztosító két óriáscég, a Fannie Mae és a Freddie Mac irányítását. A két pénzintézet átmenetileg a Szövetségi Lakásügyi Finanszírozási Ügynökség (FHFA) felügyelete alá került.

Az előző hetekben már több amerikai nagybank hasonló könnyítő jellegű szerződésmódosítási programokat kezdeményezett. Közéjük tartozik a Citigroup bankcsoport, amelynek képviselője a Fox News hírtévében kedden úgy nyilatkozott, hogy 500 ezer emberen segíthetnek a könnyítések.

A bejelentett terv szerint azokat a háztulajdonosokat érintik a tervezett könnyítések, akiket ingatlanuk elvesztése fenyeget és jövedelmük több mint 38 százalékát költik a jelzálogalapú kölcsönök törlesztésére. Az amerikai kormány ezzel a programmal kívánja megállítani a jelzáloghitel-piac romlását, a legrosszabb helyzetű adósok csődbe jutásának hullámát, ez néhány hónapja a hitelpiac beomlásához, és végső soron a globális pénzügyi válsághoz vezetett.