Az EB rábólintott az Alitalia megvásárlására

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság jóváhagyja az Alitalia tervezett megvásárlását, de ragaszkodik ahhoz, hogy a pénzügyi nehézségekkel küszködő olasz vállalat fizesse vissza az államnak az áprilisban kapott 300 millió eurós áthidaló kölcsönt - jelentette be szerdán a bizottság közlekedési kérdésekben illetékes tagja.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válsággal kapcsolatos összes hírünket!

Antonio Tajani kifejtette, hogy az Alitalia eladása nem ütközik az Európai Unió szabályaiba. A biztos szerint az ügylet eredményeként "egy kisebb, de hatékonyabb" légitársaság jöhet létre, amely felrázhatja az európai légipiacot. A biztos az állami támogatással kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a vállalatnak azért kell visszafizetnie a hitelt, mert korábban már kapott ilyen segítséget.

A CAI olasz befektetői csoport októberben tett kötelező ajánlatot az Alitalia megvásárlására, az ajánlat november végéig érvényes. A befektetők az Alitalia "használható részeit" szeretnék egyesíteni a kicsi Air One olasz légitársasággal, miközben keresnek egy olyan nagy nemzetközi légitársaságot is, amely hajlandó lenne kisebbségi részt venni az új Alitaliában. Az Alitalia 173 gépes flottájából a CAI 64-et venne meg és 29 gép lízingszerződését szerezné meg. Az új, a korábbinál kisebb légitársaság fizetne a régi Alitalia le- és felszállási jogaiért, valamint márkanevéért is.