Vágólapra másolva!
Az idén és jövőre is alig nő a kereslet a nyersolaj iránt, ezért az árak sem valószínű, hogy nőnek. Hosszabb távon viszont ismét fel kell készülni a 100 dollár fölötti hordónkénti árra.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a vártnál sokkal gyengébb világgazdasági konjunktúra miatt újból lefelé módosította a világ nyersolajkeresletére vonatkozó előrejelzését. A prognózis módosítását az IEA a "globális gazdasági feltételeknek az elmúlt hetekben bekövetkezett drámai rosszabbodásával", a pénzügyi válság következményeivel indokolta.

Az idén a kereslet alig 0,1 százalékkal napi 86,2 millió hordóra növekszik (1 hordó=159 liter) - jelentette a szervezet csütörtökön közzétett havi jelentésében. Ez a mennyiség napi 330 ezer hordóval marad el a korábbi prognózisban szereplő mennyiségtől, és alig napi 120 ezer hordós növekedést jelent. Jövőre a kereslet szintén csekély mértékű, napi 350 ezer hordós növekedésére számít.

Az idei és a jövő évi alacsonyabb nyersolajkereslet az elemzők szerint indokolttá teheti a kitermelésnek az OPEC részéről történő további csökkentését. Az olajkartell legutóbb októberben döntött a kitermelés napi 1,5 millió hordóval, mintegy 5 százalékkal történő csökkentéséről, ez azonban nem változtatott az árlemorzsolódási tendencián.

Az IEA jelentésében csökkentette az OPEC-olaj iránti keresletre vonatkozó prognózisát is. Eszerint 2008 negyedik negyedében átlagban napi 31,1 millió hordóra rúg majd az OPEC-olaj iránti igény, szemben az októberi napi 32,1 millió hordós kitermeléssel.

Az IEA mindennek ellenére hosszabb távon nyersolajhiányra és áremelkedésre számít. A szerdán közzétett hosszú távú prognózis szerint az árak hamarosan ismét 100 dollár fölé kúszhatnak, 2030-ra pedig elérhetik a hordónkénti 200 dollárt is.