Nagy hajrá, óvatos derűlátás New Yorkban

Vágólapra másolva!
Hatszáz pontos tartományban liftezett csütörtökön a New York-i értéktőzsde Dow Jones Industrial Average (DJIA) mutatója, és végül közel 7 százalékos nyereségen állt meg. Az energiacégek mellett egy ingatlanvállalat vitte prímet.
Vágólapra másolva!

Noha egy órával a zárás előtt még semmi sem utalt ilyen derűs végkifejletre, a részvények végül két hete a legjobb napjukat tudták le csütörtökön New Yorkban. A DJIA index 6,7 százalékos emelkedéssel 8835 ponton állapodott meg, a Nasdaq Composite 6,5 százalékkal, 1596,7 pontra ugrott. A legnagyobb 500 részvényt tömörítő S&P index kétszázalékos bukást fordított pluszba az utolsó egy órában.

Gyakorlatilag az összes energiaipari papír drágult, az élen az Exxon Mobillal és a Chevronnal, miután a kőolaj ára két dollárt meghaladó mértékben emelkedett New Yorkban. A CB Richard Ellis nemzetközi ingatlan-tanácsadó árfolyama 43 százalékot nyert, amire 2004-es tőzsdére vitele óta még nem volt példa.

Érdekes, hogy napközben volt időszak, amikor az S&P 500 index 35 százalékkal az utóbbi 200 nap átlaga alatt járt, ami a harmincas évek nagy válsága óta csak egyszer fordult eddig elő - éppen egy hónapja, október 12-én.

"Az alsó határ közelében vagyunk, a részvények elképesztően olcsók. Az ingadozás mindig felgyorsul, amikor a piac eléri a mélypontját. Ahogy mostanában mennek a dolgok, lehet, hogy másfél nap múlva már tízezer pontig fog erősödni a DJIA" - magyarázta a történteket a Bloombergnek egy üzletkötő.

Az előző három nap folyamatos vesztesége közel ezermilliárd dollárral csökkentette a részvények értékét. Az elemzők szerint a befektetők mostani vásárlása óvatos derűlátást is tükröz a G20-ak washingtoni ülése előtt. A remények szerint a találkozó hozzájárul ahhoz, hogy újra talpra álljon a globális pénzügyi rendszer.