Már az EBRD is segítene Kelet-Európán

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság miatt a kelet-európai gazdasági átalakításban korábban jelentős szerepet játszó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD átértékelheti stratégiáját és aktív szereplője maradhat az említett térségnek - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a bank Csehországért, Magyarországért, Szlovéniáért és Szlovákiáért felelős igazgatója.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Francois Lecavalier kijelentette, hogy pénzintézete kész segítséget nyújtani a bajba jutott országoknak, mint amilyen a pénzügyi válságtól erősen sújtott Magyarország is, de megjegyezte, hogy nem szabad az EBRD-t afféle utolsó mentsvárnak tekinteni. Tudatta, hogy a bank tevékenysége esetleges módosításával kapcsolatos elképzeléseket az EBRD decemberi igazgató tanácsi ülése után hozzák nyilvánosságra.

A londoni székhelyű EBRD 1991-től kezdődően adott pénzügyi támogatást az átalakuló kelet-európai gazdaságoknak a magánszektor beruházásainak erősítése, elősegítése érdekében. Tevékenységének fókuszát fokozatosan a térség keleti részére helyezte át, befektetései teljes leállításának céljával 2010 végétől az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országok esetében. A hírek szerint az idei évre veszteséget jelent majd, az általa végrehajtott részvénybefektetések értékvesztése miatt. Befektetéseinek idei értékét 5,6 milliárd euróra, a tavalyihoz hasonlóra becsülik.