Három nap után megindult az aranyár

Vágólapra másolva!
Három napig tartó csökkenés után pénteken erősödött az arany ára. A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a decemberi lejáratú arany ára unciánként 37,50 dollárral 742,50 dollárra nőtt. Pénteken 734,20 és 747,00 dollár között mozgott a nemesfém ára.
Vágólapra másolva!

Az arany árának az erősödését elsősorban alapkezelők vásárlása váltotta ki, továbbá az, hogy a New York-i értéktőzsdén még előző nap - de a COMEX akkori zárása után - igen jelentősen nőttek a részvényárak. Egyes elemzők azt mondták, hogy technikai korrekcióra került sor, miután az arany ára alulértékeltté vált. Mások az arany pénteki drágulását azzal is indokolták, hogy a befektetők egy része szerint nem lesz konkrét megállapodás a globális pénzügyi válság megoldására a G20-ak hétvégi csúcsértekezletén. Amennyiben így történne, akkor hétfőn jelentősen eshetnek a részvényárak.

George Gero, az RBC Capital Markets Global alelnöke egyike a pesszimistáknak. Azt mondta, hogy a washingtoni ülésen részt vevő "húsz különböző ország húsz különböző kilátással rendelkezik és húsz különböző kormánnyal". Gero szerint nem valószínű, hogy bármiről megállapodás születik, legfeljebb elfogadnak egy látványos zárónyilatkozatot.