Ezen a héten is leminősítették Magyarországot

Vágólapra másolva!
Visszaminősítette egy fokozattal a magyar szuverén adósosztályzatot hétfőn a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a külső pénzügyi-gazdasági környezet romlása "kedvezőtlenül hat" a magyar gazdaságra. Az indoklásban található azonban egy furcsa kitétel is, amely szerint a magyar államadósság nőhet a nemrég kapott IMF-hitel miatt. Az IMF azonban éppen az adósságállomány olcsóbb hitelre cserélésére adott pénzt, nem pedig újabb eladósodáshoz járult hozzá. Az S&P a Fitch és a Moody's korábbi hasonló döntései után osztályozta le Magyarországot. A Budapesti Értéktőzsde a leminősítés bejelentésekor minimálisan gyengült, aztán visszaállt az előző szintre, vagyis tartotta az 1 százalék alatti mínuszokat.
Vágólapra másolva!

Az S&P hétfői londoni bejelentése szerint a hosszú és rövid futamú magyar deviza- és forintadósság besorolása az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről egy osztattal "BBB/A-3"-ra változik.

Ugyanilyen mértékben módosul a Budapestre külön érvényben tartott adósbesorolás, valamint az OTP Bank Nyrt. és az OTP Jelzálogbank osztályzata.

Egy furcsaság

A döntés indoklásában azonban felbukkan egy furcsa kitétel, ami ellentmondásként is lehet értelmezni. A hitelminősítő ugyanis a Magyarországnak nyújtott IMF-hitelkeret miatt arra számít, hogy a magyar adósságállomány 66-ról 78 százalékra bővül. Közismert azonban, hogy az IMF a meglévő hitelek kiváltására, refinanszírozására adott pénzt. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar adósságállomány nem növekszik, hanem olcsóbb hitelekkel pótolhatjuk a meglévő drága kölcsönöket.

A nemzetközi hitelminősítő egyben levette a magyar adósosztályzatokat arról a negatív figyelőlistáról, amelyre a múlt hónapban tette fel ezeket. Ugyanakkor a minősítő cég visszaállította a módosított besorolásokra a korábbi negatív kilátást.

A többiek is leminősítették Magyarországot

Nemrég a Fitch Ratings is hasonló mértékű leminősítést jelentett be a magyar szuverén adósságra, de ez a hitelminősítő az addigi negatívról stabilra javította vissza a kilátást, levéve a napirendről a további osztályzatrontást.

A minap a Moody's Investors Service szintén rontotta a magyar adóskockázati osztályzatot, ez a cég azonban - "A3" besorolással - továbbra is elsőrendű adósi szinten tartja nyilván Magyarországot. Az S&P és a Fitch besorolásai közepes befektetői szintűek. (A hitelminősítőkről bővebben olvashatnak itt.)

A piac már beárazta a döntést, a tőzsde azért lejjebb csúszott

A Budapesti Értéktőzsde fő mutatója, a BUX lefelé vette az irányt az S&P hétfői döntése uán. Előzőleg is negatív tartományban volt, de a leminősítés után átlépte az egyszázalékos mínuszt a börze indexe. Negyed órával később visszaállt a BUX a korábbi szintre, és 0,3 százalékos mínuszhoz tért vissza.

A forint hétfőn gyengülő tendenciát mutatott amúgy is, a leminősítés különösebben nem változtatott ezen a gyengülő tendencián. Reggel és hajnalban ugyanis még 265,5 forintot kellett fizetni egy euróért, délutánra viszont már 268,5-ig gyengült a magyar deviza.

Térségi besorolások*

S&PFitchMoody's
MagyarországBBBBBBA3
CsehországAA pluszA1
SzlovákiaAA pluszA1
SzlovéniaAAAAAa2
LengyelországA mínuszA mínuszA2
RomániaBB pluszBB pluszBaa3
OroszországBBB pluszBBB pluszBaa2
HorvátországBBB mínuszBBB mínuszBaa3
BulgáriaBBBBBB mínuszBaa3
UkrajnaB pluszB pluszB1
ÉsztországAA mínuszA1
LettországBBB mínuszBBBA3
LitvániaA mínuszA mínuszA2


*hosszú futamú adóskockázat

Forrás: MTI

"A tőzsde és a devizapiac reakciójából látszik, hogy ezek már korábban beárazták a leminősítést, a magyar deviza mindössze egyetlen forinttal gyengült" - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az S&P egyébként is már korábban negatív figyelőlistára tette Magyarországot - fűzte hozzá Suppan az [origo]-nak, így tényleg nem volt meglepő a hétfői döntés.