Másoknak is segít Világbank

Vágólapra másolva!
A Világbank újabb uniós tagországokon kész segíteni, ha szükség lesz rá - mondta Sipos Sándor, a Világbank uniós ügyekért felelős megbízottja az MTI-nek. Az irodavezető szerint a kis, önálló valutával rendelkező államok vannak veszélyben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek egyik tanulsága, hogy a viszonylag kis gazdaságok, önálló valutával mindannyian a veszélyzónában vannak, amikor ilyen mértékű világgazdasági és bankválság bontakozik ki - hangsúlyozta Sipos Sándor. A Világbank készen áll arra, hogy ha szükség van, akkor segítsen - mondta a megbízott, a lehetséges segítségre szoruló országok neveit azonban nem kívánta felsorolni.

A világbanki képviselő szerint elképzelhető, hogy a mélyülő recesszióban megindul egy gondolkodási folyamat a maastrichti kritériumok felülvizsgálatáról. Amikor ugyanis ilyen kilengései vannak a gazdaságnak, akkor az átlagostól eltérő megoldások is terítékre kerülhetnek - mutatott rá.

Sipos Sándor az MTI-nek nyilatkozva "nagyon sajnálatosnak" mondta, hogy recesszióba fordult az euróövezeti gazdaság. A szakember szerint recesszió megállítása nehezebb feladat lesz, mint a likviditási válság megfordítása volt. A recesszió ugyanis sokkal hosszabb folyamat, így egy-egy lépés hatása is később érezhető. Több ország például költségvetési csomagokat kíván összeállítani, amelyeket sokkal nehezebb összerakni, mint a likviditás helyreállításáért felelős bankmentő csomagokat.