Paulson szerint nincs megmentve Amerika

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminiszter szerint a kormányzat 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagja messze nem fogja orvosolni az amerikai gazdaság összeg problémáját. Henry Paulson Ben Bernanke Fed-elnökkel együtt az amerikai képviselőház pénzügyi bizottsága előtt "szerepelt" kedden, ahol kijelentette, hogy az amerikai gazdaság fellendítéséhez több kell, a mentőcsomagot nem gazdaságélénkítő eszköznek képzelték el, hanem a gazdaság alapjához tartozó pénzügyi rendszer stabilizálására határozták el.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Hozzátette: nem volt egy, a kormányzat által követendő forgatókönyve a csomagnak. Ha a törvényhozás a csomagra nem bólintana rá, akkor még rosszabbra fordulna a pénzpiaci helyzet - jegyezte meg Paulson. A pénzügyminiszter szerint ha több tőkéhez jutnak a bankok, akkor nem csak a leírások miatti veszteségeiket kezelhetik, hanem nőhet a tőkéjük, ami fontos a hitelezés növeléséhez. Ez utóbbi most nehéz lenne számukra, jóllehet éppen a hitelezésnek van fontos szerepe a gazdaság fellendítésében. Megjegyezte, hogy időre van szükség ahhoz, hogy a hitelezés beinduljon és a pénzügyi rendszer sérüléseit az országban begyógyíthassák.

Bernanke a Fed hitelezési politikáját védelmezte a törvényhozás fórumán, azt állítva, hogy a Fed ezen ténykedésén soha egy pennyt nem veszített. Megjegyezte, hogy a Fed csak a jó bankok részére nyitja meg hitelcsapjait, de ezek nevesítése negatív hatást érne el. Hozzátette: a hitelkihelyezés alacsony hitelkockázat mellett folyik, a Fed "könyvében a mérlegfőösszeg" 2000 milliárd dollár, ebből 600 milliárd az államkincstáré, a többi fedezett hitelkihelyezés és devizaügylet külföldi jegybankokkal.