Toplista a válság szakaszgyőzteseiről

Vágólapra másolva!
Ha a válságot egy kerékpáros körversenyhez hasonlítanánk, akkor most azt mondhatnánk, hogy a verseny derekánál tartunk, és ott is egy hegyi szakaszon. Ezt az időszakot - a szeptember közepétől november közepéig tartó etapot - tekintette most át a Fortune magazin, amely összeállította e két hónap legnagyobb árfolyamnyereséget elérő nagy tőzsdei cégeinek listáját.
Vágólapra másolva!

Az egyik legszélesebb merítésű amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 mutatója 27 százalékot esett a Lehman Brothers szeptember 15-ei csődje után.

Az ötszáz legfontosabb amerikai részvény közül azonban sok olyan akad, amely az általános süllyedés közepette drágult. A Fortune amerikai üzleti folyóirat most összeállította azt a listát, amelyen a legnagyobb erősödéseket felmutató cégek szerepelnek, méghozzá a szeptember és november közepe közötti időszakban, vagyis a Lehman Brothers csődje óta eltelt két hónapban.

A lista azért is érdekes, mert igazolódik a régi tapasztalat: válság idején az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelem az egyik legstabilabb üzletág. Nem változtat sokat az általános tenedencián a Freddie Mac első helyezése, hiszen a jelzáloghitelező túlélésében az állam főszerepet játszott, ezért emelkedett szédületesen a társaság árfolyama. A Freddie Mac szárnylásához az is hozzátartozik, hogy nagyon mélyről indult növekedésnek a kurzus.

1. Freddie Mac - 71,8 százalékos drágulás

A lista élén a Freddie Mac áll, a jelzáloghitelező társaság a Lehman-bukás óta több mint 70 százalékkal drágult. A Freddie ezt megelőzően hatalmas értékvesztést volt kénytelen elkönyvelni. A lejtmenet nyáron indult, amikor bejelentették, állami kézbe kerül a társaság "ikertestvérével", a szintén a jelzáloghitelezés háttétámogatójaként ismert Fannie Mae-vel együtt. A Freddie-re nézve viszont nem túl hízelgő, hogy a legutóbbi negyedévben méretes, 25 milliárd dolláros mínuszt hozott össze. Emiatt elképzelhető, hogy újabb állami segítségre lesz szüksége.

2. World Fuel Services - 27,9 százalékos drágulás

A csökkenő olajárak hasznot hoztak a repülőgépek, hajók és más járművek számára olajtermékeket árusító miami cégnek, amelynek a piaci értéke valamivel 1 milliárd dollár alatt jár. A World Fuel Services november 6-i jelentése szerint a profitja a tavalyihoz képest 171 százalékkal 14,8 millió dollárra emelkedett, ez pedig felkeltette a befektetők érdeklődését.

3. W. R. Berkley - 22,5 százalékos drágulás

Jó befektetés lehet a negyedéves veszteség növekedése és a nyereségvárakozások csökkenése ellenére a greenwich-i (Connecticut állambeli) balesetbiztosító cég, amely profi sportcsapatok, és egyéb kockázatos ágazatok szereplőinek nyújt különböző pénzügyi konstrukciókat. Elemzők szerint a részvényeket jelenleg a könyv szerinti érték 1,25-szörösén jegyzik, miközben historikus adatok szerint általában ennek az értéknek a kétszeresét teszi ki a társaság piaci kapitalizációja. Ezért biztos befektetésnek tűnik a W. R. Berkley, hiszen van növekedési potenciál az árfolyamban.

4. Archer Daniels Midland - 13,9 százalékos drágulás

Míg szektortársainak árfolyama zuhant, a napraforgómag értékesítésével foglalkozó, illetve takarmánykiegészítőket és bioüzemanyagokat előállító Archer Daniels Midland tartotta a szintet. Ez elsősorban a változatos termékkínálatnak köszönhető. A cég forgaloma növekedését várja az új amerikai kormányzati ciklusban, amelynek során a pénzügyi szektor után immár a reálgazdaság feltámasztására is koncentrálni fog a Fehér Ház - legalábbis a befektetők reményei szerint.

5. Winn-Dixie Stores - 7,2 százalékos drágulás

A két éve még csődvédelmet kérő déli élelmiszer-áruházlánc, a Winn-Dixie látványos fordulatot produkált. Az elmúlt negyedévben a cég javított az árrésén, befejezte több áruházának átformálását. A több mint 7 százalékos árfolyam-növekedés ellenére az elemzők szemében a részvények még mindig alulértékeltek.

6. The Pantry - 6,2 százalékos drágulás

Az autópályák, autóutak mentén boltokat, éttermeket és benzinkutakat üzemeltető cég jól szerepel a recessziós hangulatban. A délkeleti országrészben számos áruházzal rendelkező, jacksonville-i központú The Pantry Inc. profitkilátásai annak ellenére sem csökkentek, hogy a versenytársak eladásai kissé visszaestek. Az elemzőknek tetszik, hogy a Pantry megtartotta erős pénzügyi pozícióját és mindemellett kiadásai csökkentésére is képes. A vállalat költségei ugyanis 5 százalékkal mérséklődtek tavaly óta.

7. Kroger - 5,7 százalékos drágulás

Az élelmiszerboltokat működtető Kroger szerény, 3,4 százalékos nyereségbővüléssel örvendeztette meg tulajdonosait, elsősorban úgy, hogy alacsony áraival profitnövekedést ért el. A Kroger azon kivételek közé tartozik, amelyik nem rontotta, hanem megerősítette az idei prognózisát.

8. Anheuser-Busch - 4,1 százalékos drágulás

A napokban az illetékes amerikai bíróság jóváhagyta az Anheuser-Busch és a belga InBev egyesülését, ezzel szabaddá vált az út az 52 milliárd dolláros vállalati fúzió előtt. Az ügylet lezárása után a világ legnagyobb sörfőzdéje jöhet létre. A piaci szereplők úgy vélik, az egyesülésből adódó kedvező hatások miatt árnövekedés várható.

9. Chubb - 2,8 százalékos drágulás

A New Jersey államban bejegyzett balesetbiztosító ugyan csökkentette nyereségvárakozásait, és negatív eredményt ért el az utolsó negyedévben de a Chubb még így is erős, osztalékfizető részvénynek számít. A Chubb - amely ellenezte, hogy a biztosítók is bekerüljenek az amerikai bankmentő programba - profitálhat versenytársa, az AIG megingásából.

10. ExxonMobil - 1,2 százalékos drágulás

A nyersolaj ára az elmúlt hónapokban csökkenésnek indult. Az ExxonMobil részvényárfolyama szintén csökkent. Ennek ellenére az óriáscég rekord harmadik negyedévet tudhat maga mögött, ez az oka annak, hogy az Exxon még éppen a pozitív tartományban maradt.