Nagyot esett Nyugat-Európa

Vágólapra másolva!
A vezető európai tőzsdéken szerdán igen pesszimista hangulat uralkodott. Az okok között elsősorban a gazdaság visszaesése volt, ami nem csak a már amúgy is megszaggatott pénzügyi részvényeket húzta erősen vissza, hanem a nehézipar cégeinek papírjait is, hiszen a gazdasági pangás az olaj és általában a nyersanyagok iránti kereslet további esését valószínűsíti. Egyes banki részvények árfolyamesése közel volt a tíz százalékhoz. A bányaipari részvények némelyike ennél is nagyobb mértékben esett.
Vágólapra másolva!

Jelentős mértékben, 4 százalékkal zuhant a nap végére a legmegbízhatóbb európai részvények kosara, a FTSEurofirst 300 index, 811,70 ponton fejezve be a napot. A tőzsdei indexeknek rosszat tett, hogy a Wall Street-en is javában tartott a zuhanás ekkor.

Londonban a FTSE-100 vezető részvényindex 4,82 százalékkal 4005,68 pontra zuhant. Az általános lejtmenet a fontosabb részvények közül gyakorlatilag csak a British Telecom, a Man Group és a GUS részvényt kímélte, kiemelkedően nagy veszteséggel zárt többek között az Astrazeneca gyógyszeripari papír (-10,8 százalék), a Barclays Bank (-13,3 százalék), a Xstrata bányaipari részvény (-11,8), de a Shell 5,9 százalékos árfolyamesése is említést érdemel.

Frankfurt DAX-30 mutatója 4,92 százalékkal 4354,09 pontra esett zárásra. Szinte páratlanul nagy veszteségeket szenvedett el több papír árfolyama: a BASF 13,65 százalékos esésétől nem sokkal maradt el a BMW-é (-13,2 százalék), az Infineon 11,85 százalékkal lett olcsóbb, de a veszteségrekorder az ingatlanos Hypo Real Estate részvény lett 21,6 százalékos olcsóbbodással. Egyedül a Deutsche Postbank drágult. Párizsban a CAC-40 tőzsdemutató 4,03 százalékot vesztett zárásra, ezzel 3087,89 ponton végzett.