Javuló nyitás az USA-ban

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, elég mélyre süllyedtek az amerikai piacok ahhoz, hogy megjelenjenek a vásárlók, az ipari index két százalék feletti erősödéssel indította a pénteki kereskedést.
Vágólapra másolva!

A New York-i ipari index, a Dow Jones (DJIA) 2,13 százalékos erősödéssel kezdte a kereskedést, ez 160,49 pontos többlet, a nyitóérték 7712,78 pont volt. A Standard & Poor's 2,5, a Nasdaq Composite 2,6 százalékkal ment.

Jót tettek a piacoknak a Citigrouppal kapcsolatos hírek, jelesül a bank egyes egységeinek vagy akár egészének eladásáról felröppent hírek javulást hoztak, 12 százalékkal ugrott meg az árfolyam, és az ágazati indexként számon tartott Financial Select Sector tőzsdei alap árfolyama is magasabb lett 3,3 százalékkal.

A két megelőző napon is 11 éves mélypontra eső indexeket az energiappírok is húzhatják, miután 50 dollár fölé drágult az olaj jegyzése. A kedvező hírek közül kiemelhető a Dell bejelentése a bevételcsökkenést ellensúlyozó költségcsökkentések miatt a vártnál nagyobb profitjáról; a világ második legnagyobb számítógépgyártójának árfolyama a csütörtöki zárás óta több mint hat százalékkal növekedett.

Bármennyire is valószínű az árfolyam emelkedés, a makrohírek továbbra is aggasztóak: a Goldman Sachs legújabb előrejelzése szerint a negyedéves GDP csökkenés mértéke 5 százalékos lehet, a munkanélküliségi ráta pedig 2009 negyedik negyedére elérheti a 9 százalékot. A piacra továbbra is nagy visszahúzó hatással van, hogy az amerikai autógyártóknak nem sikerült kormányzati biztosítékot szerezniük a fenyegető csődök ellen.

Született egy kétes értékű rekord: az S&P 500 index értéke jelenleg 52 százalékkal marad el a 2007 októberi rekordszinttől. Ezt a visszaesést a Stock Trader's Almanac szerint csak 1930 és 1932 között szárnyalta túl: értéke akkor 83 százalékkal csökkent.