Kóka: Nem a piac, az állam mondott csődöt

Vágólapra másolva!
A válság nem a piacgazdaság végét, hanem a felelőtlen állami gazdálkodás csődjét jelenti - ismertette pénteken pártja álláspontját Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a Világbank párizsi konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Robert Zoellick, a Világbank elnökének részvételével a nemzetgyűlés épületében rendezett konferencia fő témája az üzemanyag-, az élelmiszer- és a pénzügyi válság hatásainak a politikai kezelése.

Kóka János a magyar parlament ellenzéki oldalának képviseletében kapott meghívást a találkozóra. Az MTI-nek telefonon adott tájékoztatása szerint a konferenciára a világ minden országának parlamentjéből egy ellenzéki és egy kormánypárti képviselőt hívtak, de Christine Lagarde francia gazdasági miniszterrel ápolt jó viszonya miatt - akivel a 2005-2006-os franciaországi Magyar Gazdasági Év előkészítésén sokat dolgozott együtt - a volt magyar gazdasági miniszter külön személyes meghívást is kapott a találkozóra.

Kóka János a pénzügyi válság témakörében szólalt fel a konferencián, és a Liberális Internacionálé más tagjaival egyetemben azt az álláspontot képviselte, hogy "a válság nem a piacgazdaság végét, hanem a felelőtlen állami gazdálkodás csődjét jelenti". Hozzátette: Európa menekülési útvonala ebből a helyzetből nem a neo-szocializmuson, hanem a nagyobb piaci szabadságon és az állam önkorlátozásán keresztül vezet.

Kóka véleménye szerint a protekcionizmus és az állami beavatkozás torzítják a piaci versenyt, ez pedig Európa versenyképességére végzetes lehet. Mindeközben szerinte az állami beavatkozás és a neo-szocializmus iránti kísértés Európa-szerte nagyobb, mint valaha: "az egymással általában viaskodó jobb- és baloldali pártok együtt sürgetnek nagyobb állami beavatkozást".

Fiskális alkoholizmus jelei láthatóak

A túlzott költekezési hajlam, a fiskális alkoholizmus tünetei pedig már most is szembeötlenek; a magas adók, a magas költségvetési hiány, a magas államadósság, a burjánzó bürokrácia pedig elszívják az energiát a vállalkozások elöl - hangsúlyozta a liberális párt frakcióvezetője.

Kóka a konferencia kapcsán befektetőkkel is konzultált, akinek elmondta: "az SZDSZ javaslatára múlt héten elfogadott plafontörvény garantálja, hogy az állam felelősen bánjon a közpénzekkel". Bemutatta nekik az SZDSZ Válságból lehetőség című programját, amelynek lényege az állami pazarlás, az adók, az államadósság és a bürokrácia csökkentése Magyarországon.

A liberális párt szerint minél előbb be kell Magyarországon vezetni az eurót azért, hogy a világgazdasági válság elmúltával az ország jobban álljon a regionális versenyben, mint a válság előtt.

Az MTI kérdésére a frakcióvezető kifejtette, hogy az eurózónának nem érdeke, hogy a csatlakozási feltételeket újratárgyalja Magyarországgal, amelynek viszont az nem érdeke, hogy "tartósan egy kicsi nemzeti valutája legyen". - Ezért az euró bevezetése egy szükséges állomás, de ehhez Magyarországnak kell lépéseket tennie, és egy felelős magyar gazdaságpolitikának kell a fiskális szigor és a szükséges változások élére állnia - véli Kóka, aki az euróhoz vezető út egyik fontos elemének tartja a plafontörvényt azért, hogy a költségcsökkentések strukturálisak és fenntarthatók legyenek.