Nagyot fogtak az amerikai piacok

Vágólapra másolva!
Ezúttal is - immár sorozatban másodszor - meg tudták őrizni napközbeni nyereségüket az amerikai indexek, sőt a kereskedés második felében jelentős erősödést is összehoztak. Az emelkedést a Citigroup megmentéséről, valamint Barack Obama gazdasági csapatának összetételéről kijött hírek indukálták. Az elmúlt két napon mintegy ezer pontot javított a Dow Jones.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Emelkedtek a vezető New York-i tőzsdemutatók: az optimista hangulatot elsősorban az idézte elő, hogy az amerikai kormányzat 20 milliárd dolláros tőkeinjekciót ad a Citigroupnak, és garanciát vállal 306 milliárd dollár nagy kockázatú kintlévőségére is, ezzel megmentette az esetleges bukástól a nagyságra második amerikai bankcsoportot.

Az ipari index, a Dow Jones (DJIA) 4,93 százalékos emelkedéssel 8425 ponton, a technológiai mutató, a Nasdaq Composite pedig 6,3 százalékkal erősödve 1472 ponton zárt. A Standard & Poor's ennél is nagyobbat, 6,5 százalékot nyert. Az ipari index 30 komponense egy kivetélev erősödni tudott, a rallyt a Citigroup vezette 57,8 százalékos erősödéssel - igaz, van honnan felmászni, a papír még így is csak 5,95 dollárt ér.

A bankmentés mellett az is jelentősen javította a tőzsdei pszichológiát, hogy a megválasztott amerikai elnök megnevezte gazdasági csapatának tagjait. Az új pénzügyminiszter - ahogy az már pénteken napvilágra került - Tim Geithner, a New Yorki-i Fed vezetője lesz, a nemzetgazdasági tanácsot pedig Bill Clinton pénzügyminisztere, Lawrence Summers vezeti. Az eddigi leggyorsabb kerethirdetés ugyancsak jó hatással volt a piacokra, mivel Obama ezzel is hangsúlyozza a romok eltakarításának és az élénkítés ösztönzésének mielőbbi megkezdése szükségességét.

"A munka már ma megkezdődik, egy perc vesztegetnivaló időnk sincs" - mondta Obama csapatának bemutatásakor. A gazdasági stábban helyet kap Peter Orszag, egy magyar származású amerikai közgazdász is, ő lesz a Barack Obama vezette Fehér Ház költségvetési igazgatója. Az elismert szakember második generációs magyar amerikai, szülei nyelvét már nem beszéli. A The Wall Street Journal Obama gazdasági csapatában a három legfontosabb személy közé sorolta Orszagot.

Nem tudta elrontani a jó hangulatot a lakóingatlanok eladásával kapcsolatos adat sem, mely szerint októberben 3,1 százalékkal csökkent a használt lakóingatlanok adásvétele az Egyesült Államokban szeptemberhez képest, éves szinten 4,98 millióra.