Pakisztánt is megsegíti az IMF

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa hétfőn jóváhagyta a Pakisztán megsegítését célzó új hitelprogramot. Az ország az egyetlen muszlim állam, amely rendelkezik atomfegyverrel.
Vágólapra másolva!

Az IMF 7,6 milliárd dollár kölcsönt nyújt Pakisztánnak. A hitelkamat 3,51 és 4,51 százalék között mozog. A 23 hónapra szóló készenléti hitelt Pakisztán arra fordíthatja, hogy helyreállítsa fizetési egyensúlyát. Pakisztánnak azonnali hatállyal szüksége van négymilliárd dollár hitelre, hogy kifizesse importszámláit és időben rendezze adósságait. Az ország a hónap elején 200 millió dollár hitelt kapott az Iszlám Fejlesztési Banktól, míg Kína - várhatóan rövid időn belül - 500 millió dolláros kölcsönt nyújt neki.

Shaukat Tarin, a pakisztáni miniszterelnök gazdasági tanácsadója korábban azt mondta, hogy 10-15 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy az ország elkerülje a fizetésképtelenséget. A következő két évben Pakisztán 20 milliárd dollár hitelt próbál meg felvenni. Az IMF októberi jelentésében az állt, hogy Pakisztán pénzügyi helyzete jelentősen romlott a belpolitikai instabilitás, a szélsőséges muzulmánok által elkövetett erőszakcselekmények, valamint a kőolaj és az élelmiszerek árának emelkedése miatt.

Az ázsiai ország ingatag pénzügyi helyzete nyugtalanságot váltott ki nemzetközi szinten, hiszen Pakisztán kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak a terrorizmus elleni háborúban, ráadásul a muzulmán országok közül az egyetlen, amelynek atomfegyverei vannak.