Akár jó napja is lehetett volna a Wall Streetnek

Vágólapra másolva!
Vegyesen zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók kedden: több tényező is befolyásolta a tőzsdei hangulatot, így a nap végére a DJIA indexnek sikerült a nyereségzónába kapaszkodni, a Nasdaq piac összetett indexe viszont - a technológiai cégek kedvezőtlen konjunktúra-kilátásai miatt - veszteségben maradt.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 7,29 ponttal, 0,5 százalékkal gyengülve 1464,73 ponton zárt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 36,47 pontos, 0,43 százalékos emelkedéssel 8479,86 ponton fejezte be a napot.

Csökkentette az indexeket a profitkivét és a harmadik negyedéves GDP gyengébb adata, segítette viszont az a bejelentés, hogy a Fed két újabb, összesen 800 milliárd dolláros pénzügyi csomagot hirdet meg a hiteláramlás ösztönzésére.

Fél százalékkal csökkent az amerikai GDP az idei harmadik negyedévben a múlt év azonos időszakához képest - hozta nyilvánosságra még előzetesnek nevezett adatát az amerikai kormányzat kedden. Hasonlóan gyenge teljesítményt az amerikai gazdaság legutóbb 2001 harmadik negyedében mutatott. A kormányzat korábban már kiadott egy első becslést a harmadik negyedévi GDP növekedésről, ebben még csak 0,3 százalékos visszaeséssel számoltak.

Ugyanakkor támogatta a mutatókat az összesen 800 milliárd dolláros újabb pénzügyi csomag: ebben, egy új jelzálogpiaci program keretében a Fed 100 milliárd dollár értékben fog felvásárolni olyan hiteltartozásokat, amelyeket úgynevezett kormány szponzorálta hitelintézetek bocsátottak ki: a Fannie Mae, Freddie Mac, valamint a Federal Home Loan Banks. A Fed további 500 milliárd dollárt költ a Fannie Mae, a Freddie Mac és a Ginnie Mae által biztosított jelzálogkötvények vásárlására.

Az amerikai központi bankrendszer ezenkívül, egy másik programban 200 milliárd dolláros keretet nyit meg a New York-i szövetségi tartalékbanknak, amely az összegből a fogyasztóknak és kisvállalkozásoknak kölcsönöket nyújtó intézeteknek fog hitelezni.

A Fed két új programja azt a célt szolgálja, hogy a fogyasztói és kisvállalkozói hitelek piaca is működésbe lendüljön, a közemberek számára is könnyebbé váljon a hitelek felvétele.

Az amerikai tőzsdezáráskor egy euró 1,3062 dollárt ért, a bankközi piacon ekkor egy euróért 260,38-260,88 forintot, egy dollárért 199,92-200,84 forintot adtak.