Kamatot csökkenthet a svájci jegybank

Vágólapra másolva!
A svájci frank kedden veszített értékéből a dollárhoz és az euróhoz képest a hírre, miszerint a svájci központi banknak (SNB) még további mozgástere van a kamatcsökkentésre.
Vágólapra másolva!

A monetáris politikának meg kell őriznie a következő hónapokban is expanzív jellegét - fejtette ki Jean-Pierre Roth, az SNB elnöke. Ezt megalapozhatja az, hogy az infláció 2 százalékos szint alatt mozog.

Az elemzők várakozása szerint a svájci nemzeti bank ismét csökkenti majd az irányadó kamatot, várhatóan a következő hónap elején. A bank meglepetésre a múlt héten egy százalékponttal szállította le az irányadó kamatot, azt 1 százalékra mérsékelte, hogy elkerülje a gazdasági recessziót.

A svájci gazdaság a központi bank szeptemberi becslése szerint az idén 1,5-2 százalékkal bővülhet, de az elmúlt két hónapban felerősödtek a növekedési kockázatok. A bank 2009-re nem adott ki semmilyen gazdasági előrejelzést.

A svájci frank 0,6 százalékkal gyengült a tegnapi new-yorki záróárfolyamhoz képest és 1,2021/dollár volt kedd reggel 9.0 h.-kor. A svájci valuta 0,2 százalékkal gyengült az euróhoz képest is és 1,5481/euró volt kedd reggel.