Csődben az egyik legrégibb brit áruházlánc

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Csődbe ment Nagy-Britannia egyik legpatinásabb áruházlánca, a Woolworths. A csaknem száz éve alapított hálózatnak 815 áruháza van Nagy-Britanniában, a cég 25 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Elemzők szerint a Woolworths a kiskereskedelmet súlyosan érintő jelenlegi gazdasági válság előtt is már jó ideje gyengélkedett, főleg a viszonylag szűk, tehetősebb fogyasztói rétegre koncentráló értékesítési politikája miatt. A cég részvénye a Londoni Értéktőzsdén az év elején még 15 font felett járt. A papír kereskedését szerdán 1,22 fonton függesztették fel.

A brit statisztikai hivatal éppen szerdán erősítette meg, hogy előzetes becslésének megfelelően Nagy-Britannia GDP-je fél százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. Ilyen 16 éve először fordult elő, de az előrejelzések szerint a brit gazdaság a jövő év egészét is recesszióban tölti.

A Brit Iparszövetség (CBI) múlt héten kiadott legújabb előrejelzése szerint az állástalanok száma már 2008 végére valószínűleg eléri a 2 milliót - ez 6,5 százalékos munkanélküliségnek felelne meg -, és 2010-ben, 2,9 millió körüli szinten, 9 százalékon tetőzik.