Obama stábjának tapsolt New York

Vágólapra másolva!
Erősödtek a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán, miután a befektetők vásárolni kezdték az utóbbi időszakban elértéktelenedett részvényeket. A kőolaj áremelkedése nyomán drágultak az olajipari papírok, és egyre erősebb a bizalom az új elnök emberei iránt. Mindez háttérbe szorította a globális gazdaság romló kilátásaival kapcsolatos aggodalmakat.
Vágólapra másolva!

A mélyülő amerikai recessziót előrevetítő szerdai makrogazdasági adatok - magas munkanélküliség, gyenge lakóingatlan-értékesítések, tovább romló fogyasztói hangulat - hatására erőtlenül nyitott a New York-i börze, ám végül jelentős nyereséggel zárta a napot. Az S&P 500 index 1,9 százalékos mínuszt fordított át a zárásra 3,5 százalékos nyereségbe.

A legfontosabb 500 részvény teljesítményét összegző mutató ezzel zsinórban negyedik napja emelkedett. A 11 éves mélypontot jelentő november 20-ai értéknél így 18 százalékkal áll magasabban (887,68 ponton), ami azt jelenti, hogy 1933 óta ez az index legnagyobb négynapos erősödése - írta a Bloomberg.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 4,6 százalék (67,37 pont) emelkedéssel 1532,10 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 2,9 százalékkal (247,14 ponttal) 8726,61 pontra nőtt. A forgalom jóval az átlagos alatti volt egy nappal azelőtt, hogy - nemzeti ünnep miatt - zárva lesznek a börzék az Egyesült Államokban.

Erősödött a Citigroup árfolyama arra a hírre, hogy 150 millió dollárnyi Citi-részvényt vásárolt Carlos Slim mexikói milliárdos. Az Exxon Mobil és a Chevron olajtársaság 3,6, illetve 4,4 százalékos pluszban zárt az emelkedő olajár hatására. Drágult a Ford és a General Motors papírja - utóbbié egyenesen 35 százalékot -, mert az elemzők szerint nőtt az esélye annak, hogy a járműgyártók megkapják a kért állami támogatást.

Más okai is vannak azonban az általános derűlátásnak. "Hiába a roppant kiábrándító gazdasági adatok, napról napra szilárdítják a befektetők optimizmusát Barack Obama bejelentései stábjának jövendő tagjairól. Él a remény, hogy ez a csapat meg fog menteni minket" - nyilatkozta a Bloombergnek Robert Luttis, a bostoni székhelyű Cabot Money Management elnöke.

A szakember arra utalt, hogy a megválasztott, de csak jövőre hivatalba lépő amerikai elnök már megnevezte pénzügyminiszter-jelöltjét (Tim Geithner, a Fed New York-i részlegének vezetője), felkérte Paul Volckert (volt Fed-elnök) egy gazdasági tanácsadó bizottság, továbbá Lawrence Summerst (korábbi Harvard-rektor) a Nemzeti Gazdasági Tanács vezetésére.