Nyolc forinttal csökken a benzin ára

Vágólapra másolva!
Csökkentette bruttó 8 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.
Vágólapra másolva!

A csökkentéssel a benzin átlagára 246 forint körülire, a gázolajé 275 forintra esett. A Mol legutóbb egy hete csökkentette bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj árát.

A kutaknál 10-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok. A benzin és a gázolaj ára az idén június 18-án érte el történelmi csúcsát a magyar piacon: akkor a gázolaj ára 335 forint, a benziné pedig 317 forint volt literenként.

Szakértők szerint rövid távon a kereslet és az olaj, illetve a párlatok árának csökkenése miatt továbbra sem várható az üzemanyagok jelentősebb drágulása, sőt, inkább további mérséklődést vagy stagnálást prognosztizálnak.

Ennek hátterében az is meghúzódik, hogy a dollár nem erősödik olyan arányban a forinttal szemben, mint ahogyan az olaj, illetve az olajszármazékok ára csökken a piacon. A kereslet mérséklődésének hatására a tőzsdei benzin- és gázolajárak is csökkentek, míg júniusban a párlatok ára tonnánként még 1400-1200 dollár volt, most már csak mintegy 500-600 dollár körüli. Igaz, ez idő alatt a dollár árfolyama is változott: míg júniusban egy dollár mintegy 150 forint volt, addig novemberben átlagosan több mint 200 forint.

A hét elején az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 50 dollár körül mozgott. Az olaj ára az idén július 11-én volt a legmagasabb, akkor meghaladta a 147 dollárt.