Hatottak New Yorkra az újabb segélyek

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók a pénteki rövidített kereskedésben, miután az előző négy kereskedési napon is nőttek. Egyre nagyobb a bizalom a pénzügyi részvények iránt, mivel hatni látszanak a kormányzati és jegybanki csomagok.
Vágólapra másolva!

Remek hetet zárt a New York-i börze a pénteki, rövidített kereskedéssel: a legnagyobb 500 részvény teljesítményét összegző S&P index 34 éve nem emelkedett egy hét alatt annyit, mint most. Jellemző a hangulatra, hogy a pénzügyi válságot alaposan megszenvedő Citibank árfolyama immár sorozatban negyedik napja erősödött, ezúttal 18 százalékkal.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,2 százalék (3,47 pont) emelkedéssel 1535,57 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8829,04 ponton zárt 1,2 százalék (102,43 pont) növekedéssel. (A hónapot ugyanakkor még így is mínuszban zárta mindkettő: a DJIA 6 százalékkal, a Nasdaq 12 százalékkal gyengült novemberben.)

Különösen a pénzügyi részvények drágultak azokra a jelekre, hogy a likviditás növelésére tett intézkedések kezdik éreztetni a hatásukat. Ugyanakkor a kiskereskedelmi cégek papírjai hanyatlottak, és a kőolaj árának a csökkenésére gyengültek az olajipari részvények is.

Kedden két újabb hatalmas pénzügyi csomagot hirdettek meg az amerikai pénzügyi hatóságok a hitelválság kezelésére; a Fed 800 milliárd dollárt költ a hiteláramlás ösztönzésére. A jegybank szerepét betöltő Fed azt akarja elérni, hogy a fogyasztók könnyebben jussanak kölcsönökhöz, például ház és autó vásárlásához.

Egy új jelzálogprogram keretében a Fed 100 milliárd dollár értékben fog felvásárolni olyan hiteltartozásokat, amelyeket úgynevezett kormány szponzorálta hitelintézetek bocsátottak ki: a Fannie Mae, a Freddie Mac, valamint a Federal Home Loan Banks. A Fed további 500 milliárd dollárt fog költeni a Fannie Mae, a Freddie Mac és a Ginnie Mae által biztosított jelzálogkötvények vásárlására.

Az amerikai központi bankrendszer ezenkívül, egy másik programban 200 milliárd dolláros keretet nyit meg a New York-i szövetségi tartalékbanknak, amely az összegből a fogyasztóknak és kisvállalkozásoknak kölcsönöket nyújtó intézeteknek fog hitelezni.

Az Egyesült Államokban sokmilliárd dolláros bevételt, éves forgalmuknak akár 40 százalékát remélik a karácsonyi ünnepektől a kiskereskedők. Ennek az időszaknak a kezdetét jelzi a "Fekete Péntek", a Hálaadás Napját követő első hétköznap. Ez nem szomorúsága miatt "fekete", hanem mert hagyományosan ekkor vált a boltok könyveiben a veszteséget piros tintával jegyzett veszteség fekete tintával jegyzett nyereséggé.