A gyógyszerek tartották ébren Európa tőzsdéit

Vágólapra másolva!
Pénteken a nap végére emelkedő irányzatot vettek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek, de a napot inkább a pesszimizmus uralta. Elsősorban a bányaipari, valamint a járműipari részvények árfolyama csökkent, ezt a gyógyszeripari és az energiaipari részvények erősödése ellensúlyozta. A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe a napot 0,7 százalékos emelkedéssel 858,15 ponton zárta.
Vágólapra másolva!

Londonban a FTSE-100 mutató 4288,01 pontig jutott a nap végére, csütörtökhöz képest 1,46 százalékkal erősödve. Az ellentétes trendekre jellemző, hogy míg a Antofagasta bányaipari részvény ára 6,5 százalékot zuhant, az Astrazeneca gyógyszeripari papíré 5,3 százalékkal emelkedett.

A gyógyszerrészvények jó szereplését a MarketWatch által megkérdezett egyik elemző a következőképpen kommentálta: "Jól tartják magukat, és továbbra is sokat ígérnek. A vevők ugyanis olyan befektetéseket keresnek, amelyekre a lehető legkevésbé hatnak a gazdasági ciklusok."

Az olajipari papírok közül a BP Amoco 0,66 százalékot vesztett, a Shell 0,29 százalékkal erősödött. Az energiaipari részvények közül az International Power árfolyama például 5,64 százalékkal emelkedett. Nőttek a pénzügyi részvények árfolyamai is, némelyik több mint 5 százalékkal.

Frankfurtban elsősorban az Allianz drágult kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal, de a Commerzbank 4,87 százalékos drágulása is számottevő. Elsősorban ezeknek köszönheti a DAX-30 index, hogy a nap végére 0,09 százalékkal 4669,44 pontra ugrott. Pedig a járműipari papírok 3,5- 4 százalékot buktak, sőt a Volkswagen csaknem 5 százalékot.

Párizsban a CAC-40 mutató 0,38 százalékos emelkedéssel 3262,68 ponton fejezte be a napot. Egyes pénzügyi papírok emelkedése támogatta, több ipari cégrészvény jelentős esése viszont rontotta a pozitív trendet. Az Axa például 4,9 százalékot emelkedett, az Arcelormittal acélipari részvény viszont 6-tal csökkent. A Peugeot-Citroen részvényárfolyama is zuhant 5,8 százalékot.