Idén többen kerültek utcára, mint tavaly

Vágólapra másolva!
Idén november végéig 27 ezer munkahely megszűnését jelentették be hivatalosan a Magyarországon működő cégek, ez 10 ezerrel több, mint tavaly összesen - közölte Tukacs István a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.
Vágólapra másolva!

A kabinet szerdai ülésén hallgatta meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) tájékoztatását az eddigi csoportos munkahely-megszűnésekről és a kormányzati feladatokról - közölte a kormány illetékese, és hozzátette: közel 80 szervezet 10 ezer munkahely megszűnését jelezte októberben-novemberben, de hivatalosan csak hetven gazdálkodó szervezet jelentette be négyezer állás megszüntetését. Ezek az adatok még nem tartalmazzák a Suzuki és a Foxconn tervezett elbocsátásait sem.

A szakárca azt ajánlotta a kormánynak, forduljon az Európai Bizottsághoz, és kezdeményezze az úgynevezett de minimis szabály felfüggesztését - közölte Tukacs. Ennek értelmében azok a társaságok, amelyek nem feltétlenül piacvesztés miatt kerültek nehéz helyzetbe, és csökkentett idejű munkavégzést ajánlanak a dolgozóknak, a különbség kompenzálására bértámogatásért fordulhatnak a kormányhoz, e támogatás határa azonban ma 200 ezer euró cégenként.

Tukacs István elmondta: a tárca javaslatai között szerepelt, terjesszék ki a munkaidőalapot éves szintre, hogy a szezonális hatások miatt a munkáltatók és munkavállalók könnyebben állapodhassanak meg az időszakos munkavégzésben ott, ahol nincs kollektív szerződés. A munkaügyi tárca azt is kezdeményezte, hogy a kabinet gyorsítsa fel az állami nagyberuházásokat a pótlólagos munkahelyteremtés érdekében - tette hozzá Tukacs, aki egyúttal jelezte: a javaslatokról szakmai egyeztetés kezdődik a kormányon belül.

A kabinet döntött arról: a munkaügyi központok segítségével kiépít egy információs rendszert, hogy minél gyorsabban értesüljenek az elbocsátásokról - közölte Tukacs István. Az elmúlt hetekben a gazdasági válság következtében több Magyarországon működő vállalat jelentett be létszámleépítést, volt olyan nap is, amelyen több mint háromezer dolgozó elbocsátásáról adtak hírt a cégek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a gazdasági válság első magyarországi jelei után már azt hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben a legfontosabb dolog a munkahelyek megtartása, ezért elsősorban ebben próbálják segíteni a kis- és közepes vállalkozásokat. A közszférát érintő megszorításokat is azzal indokolta a kabinet, hogy ezen a területen viszont nem szűnnek meg munkahelyek. A kormányfő szerdai blogjában arról írt, hogy a folyamatos konzultációk mellett élnek a keményebb eszközökkel, a beruházások élénkítésével és a munkahely-megtartó támogatásokkal is.