Vágólapra másolva!
A PricewaterhouseCoopers (PwC) - szakmai szervezetekkel összefogva - kezdeményezni fogja olyan ideiglenes adózási szabályok bevezetését, amelyek a jelenlegi gazdasági válságban segíthetnek a vállalkozásoknak abban, hogy megőrizzék likviditásukat és beruházási kedvüket - jelentették be a PwC vezetői csütörtökön Budapesten, a tanácsadó cég éves adókonferenciáján.
Vágólapra másolva!

A válság további híreit itt olvashatja!

Erdős Gabriella, a PwC cégtársa elmondta: ilyen intézkedés lehetne a veszteségelhatárolás alkalmazásának átmeneti megkönnyítése, vagy például az állami támogatás és a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek enyhítése.

A vállalatok a támogatás, adókedvezmény igénybevételéhez létszámnövelésre, az árbevétel növelésére tettek ígéretet, amelyek teljesítése most nem tőlük függ. A PwC szerint meg kellene hosszabbítani a teljesítési határidőt, hogy a vállalatoknak ne kelljen visszafizetniük a támogatást. Ez segítene a beruházási kedv megőrzésében - mondta Erdős Gabriella. A cég a javaslatot szeretné mielőbb a kormány elé terjeszteni.

Erdős Gabriella rámutatott: a gazdasági válság kevés teret hagyott a kormánynak a versenyképesség javítására, nem tud adócsökkentésben gondolkodni, és átfogó adó- és járulékreform sem várható. Úgy vélekedett, hogy a PwC javaslatainak megvalósításával tervezhetőbbé válna a cégek hosszú távú működése, elkerülhető lenne munkahelyek megszűnése anélkül, hogy a költségvetés érdekei sérülnének. A munkahelyek megszűnése ugyanakkor jelentős terhet jelentene az államháztartásnak - tette hozzá.

A héten elfogadott adótörvény-módosítások az egyszerűsítésre és gazdaság fehérítésére összpontosítanak, nem nyúltak az adóalaphoz és az adómértékekhez, nem mérséklik az általános adóterheket, változtatásokra főként a személyi jövedelemadó (szja) valamint az adóigazgatás területén került sor - mondta Horváthné Szabó Beáta igazgató.

Az szja-ban a legfontosabb változások a cafeteria rendszereket érintik. Kiemelte: a 400 ezer forintos felső korlát eltörlése jó hír a munkáltatóknak, mert jelentős adminisztrációtól mentesülnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kultúra utalványt február 1-jétől a minimálbér összegében korlátozták, az oktatási költségeket pedig a minimálbér két és félszereséig lehet adómentesen elszámolni, efölött adóköteles természetbeni juttatásnak minősül.

Az szja adókedvezmények egyszerűsödtek, a magánszemélyek egységesen 30 százalékos kedvezményt érvényesíthetnek. Életbe lép egy új kedvezmény is, a háztartási adókedvezmény. A legfeljebb százezer forintos adókedvezményt 330 ezer forintnyi számla összegyűjtésével lehet az igazgató szerint teljes mértékben kihasználni, ha pedig nem csak a feleség, hanem a férj is gyűjtögeti a számlákat, a kedvezmény megduplázható. A vállalkozásokat segítő pozitív változás, hogy megszűnik az osztalék 35 százalékos adója.