Két év múlva jobb lesz, ígéri Kovács László

Vágólapra másolva!
Két év múlva újra élénkülni kezdhet a gazdaság a válság után - mondta Kovács László európai uniós adóügyi biztos csütörtökön Budapesten. A biztos szerint Magyarország jelenleg nem gondolkodhat nagyarányú adócsökkentésben.
Vágólapra másolva!

"Két év múlva megkezdődhet a gazdaság újraélénkülése. Azt gondolom, hogy az a csomag, amelyet az Európai Bizottság összeállított a gazdasági válság kezelésére, az európai gazdaság talpra állítására, élénkítésére, megfelelő kiutat kínál a jelenlegi helyzetből" - mondta Kovács László Az európai integráció és a versenyképesség javítása című konferencián. Hozzátette: azt reméli, hogy a 200 milliárd eurós csomagot az uniós állam- és kormányfők jövő heti ülésükön elfogadják majd.

A bizottsági célok között szerepel a munkahelymegőrzés, állásteremtés, a kis- és közepes vállalkozások támogatása, a gazdaság modernizálását szolgáló beruházások élénkítése - mutatott rá. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi helyzetben milyen adópolitikát lenne érdemes követniük a tagállamoknak, Kovács László azt mondta: ahány ország, annyi megoldás lehetséges, a bizottság is csak irányokat jelölt meg, célzott, átmeneti intézkedéseket szorgalmazva.

Magyarország akkor jár el helyesen, ha követi a bizottság irányelveit. Az ország most nincs abban a helyzetben, hogy érdemes legyen nagy mértékű adócsökkentésben gondolkodnia, hiszen ez tönkretenné az eddigi eredményeket, például az államháztartási hiány jelentős csökkenését. Magyarországnak minél egyszerűbbé, minél átláthatóbbá kellene tennie az adórendszerét - tette hozzá.