Több fokozattal visszaminősítették Izlandot

Vágólapra másolva!
Az elsőrendű sávból - több fokozattal leosztályozva - közepes befektetői kategóriába minősítette vissza csütörtökön Izland szuverén adósbesorolásait a Moody's Investors Service. A hitelminősítő ugyanakkor meglehetősen derűlátó előrejelzést adott - a felzárkózó piaci befektetők által is szoros figyelemmel követett - súlyos bank- és devizaválsággal küszködő ország középtávú esélyeiről.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint Izland hosszú futamú deviza- és beladósságának osztályzata az eddigi "A1"-ről egyszerre három osztattal "Baa1"-re süllyed; a kilátás erre a besorolásra is negatív.

A "Baa1" is még befektetésre ajánlott osztályzat, a közepes befektetői "Baa" sáv teteje.

Magyarország szuverén adósbesorolása a Moody's listáján ennél két fokozattal jobb, "A2" a múlt hónap eleji, egy fokozatnyi visszaminősítés óta.

Az izlandi leminősítéshez fűzött londoni elemzésében a Moody's azt írta, hogy az izlandi bank- és valutaválság "heveny szakasza" már elmúlt, de a következő két-három év még nehéznek ígérkezik.

Az államadósság meredek emelkedésére kell számítani a következő 12-24 hónapban, ahogy a kormány hitelekkel igyekszik stabilizálni a valutát, újratőkésíteni a bankokat és finanszírozni a nagy költségvetési hiányt.

A Moody's becslése szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az európai kormányok által nyújtott hitelekkel együtt a GDP-arányos bruttó állami deviza- és beladósság a tavalyi 28 százalékról 2009-2010-ben akár 150 százalékra is felszökhet.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor e magas adósságráta is kezelhető marad. A refinanszírozási kockázatok alacsonyak, tekintettel arra, hogy az új adósság zöme nem piaci adósság lesz, hanem hivatalos hitelezők nyújtják, rugalmas lejáratokkal, a következő néhány évben lejáró piaci adósságrész pedig mérsékelt. Ráadásul a nettó adósság várhatóan a GDP-érték 100 százaléka alatt marad, ami magas, de szintén kezelhető ráta "egy olyan gazdag ország esetében, mint Izland", áll a Moody's elemzésében.