Romló orosz és kínai kilátások

Vágólapra másolva!
Kifejezetten romlottak Kína, India és Oroszország gazdaságának közeli növekedési kilátásai - állapította meg pénteken a fejlett ipari országokat tömörítő OECD.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt

A szervezet pénteken tette közzé összefoglaló konjunktúramutatóit októberről, és megállapítja: a hét legfejlettebb ipari állam (a G7) gazdasági kilátásai erősen romlottak, a konjunkturális kilátásokat kifejező mutatók csökkenése 0,9-1,2 pont, ilyen romlást mértek az egész OECD térségre.

Ugyanakkor a nagy feltörekvő államok, azaz Kína, India és Oroszország esetében a mutató romlásának mértéke jóval nagyobb: Kína esetében a mutató szeptemberhez képest 1,7 pontnyit esett, India esetében 1,1 pontot, Oroszország esetében 4 pontot. Ezek a pontveszteségek éves szinten a három ország esetében elérték a 7, a 6,6 és a 10,5 pontot.

Az OECD úgy látja, hogy Indiában a jövő évi gazdasági növekedés nagyobb lehet az ideinél, várhatóan 7 százalék lesz, Kína esetében kisebb, Oroszország esetében pedig jelentős romlás lesz: az idei 6,5 százalék körüli GDP-növekedés 2,3 százalékra lassul le.