Lejtőn maradhat a rubel

Vágólapra másolva!
Pénteken - november óta negyedszer - bővítette a rubel árfolyamsávját az orosz központi bank. A lépések nyomán összesen 4 százalékkal értékelődött le a rubel, de elemzők szerint a jegybank 20 százalékos értékvesztést tartana kívanatosnak.  
Vágólapra másolva!

Az orosz központi bank pénteken újabb sávszélesítéssel tette lehetővé a rubel további leértékelődését, hogy takarékoskodhasson az ország devizatartalékával. A mai lépés eredményeként az orosz fizetőeszköz egy százalékkal értékelődött le.

November óta negyedszer teszi lehetővé a központi bank a rubel leértékelődését, azóta 4 százalékkal gyengült. Elemzők szerint a központi bank célja 20 százalékos leértékelés, mert helyteleníti, hogy dollármilliárdokat kell költenie a rubel piaci támogatására. Ugyanakkor a központi bankra komoly politikai nyomás nehezedik, hogy a leértékelés minél fokozatosabban, lassabban történjék - mondták az UniCredit Bank moszkvai valutakereskedői. A rubelre nehezedő piaci nyomást egyébként a kőolaj alacsony ára és a tőkekivonás magyarázza.