Olvad a svájci szupergazdagok vagyona

Vágólapra másolva!
Egy év alatt összesen 70 milliárd frankkal, vagyis bő 12 ezer milliárd forinttal csökkent a leggazdagabb svájci állampolgárok vagyona. Az alpesi adóparadicsom 300 leggazdagabb polgára - akiknek a fele külföldi - így összesen 459 milliárd frankot érő vagyon felett rendelkezik - áll a Bilanz című üzleti magazin év végi összesítésében.
Vágólapra másolva!

A listát hetedik éve Ingvar Kamprad, az Ikea alapítója vezeti, akinek becsült vagyona 35-36 milliárd svájci frankra rúg. A második a Hoffman és az Oeri család, amelynek 16-17 milliárd frankot érő részesedése van a Roche Holdingban, a legnagyobb svájci gyógyszeripari cégben. A részvénypakett értéke kétmilliárddal kevesebb, mint 2007-ben. A harmadik a C and A ruházati áruházlánc alapító-tulajdonosa, a holland származású Brenninkmeijer família 12-13 milliárd frank körüli vagyonnal.

A leginkább zsugorodó vagyonok tulajdonosai Viktor Vekszelberg orosz alumínium- és olajipari mágnás, aki egy év alatt hárommilliárd frankot veszített, és a genfi Latsis család, amelynek bankszakmai befektetéseiből négymilliárd frank morzsolódott le. A háromszázas lista leghíresebb új szereplője Roger Federer. A bázeli világklasszis teniszező vagyonát 100 és 200 millió frank közöttire becsüli a Bilanz.

A svájci gazdaság egyébként a recesszió szélén egyensúlyoz: 2008 harmadik negyedévében négy év óta először fordult elő, hogy nem nőtt a gazdaság, és a negyedik negyedévben már csökkenés várható.