Visszavesz a lendületből a Trigránit

Vágólapra másolva!
Megfelezi előirányzatait a Trigránti, Közép- és Kelet Európa legnagyobb ingatlanfejlesztője. A korábbi 8 milliárd eurós előre tervezett üzletei helyett a romló gazdasági körülmények miatt 4 milliárdra koncentrálnak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt

Demján Sándor a londoni gazdasági napilapnak úgy fogalmazott: a csoportnak másfél éve hozzávetőleg 8 milliárd euró értékű tervezete volt, és "ennek most mintegy 50 százalékára összpontosítunk ... és a futamidőt is megnöveltük". A Financial Times szerint 4 milliárd eurónyi tervezett beruházás "ejtése" mellett a vállalat a megmaradt beruházásokat is halasztja, akár öt évvel is.

Demján Sándor a lapnak azt mondta: a cég már egy éve látta, hogy szűkös likviditási időszak következik, ezért visszafogta tervezeteit.

Szabó Zsolt, a vállalat beruházási igazgatója a piaci folyamatokat illusztrálandó elmondta: másfél éve (a beruházások értékéhez mérve) még akár 85 százaléknyi hitelfinanszírozáshoz is hozzá lehetett jutni, most azonban a hitelszűke miatt ez az arány 60-65 százalékra zsugorodott.

Michael Smithing, a Colliers ingatlan-tanácsadó cég budapesti partnerigazgatója "megfontolt lépésnek" nevezte a fejlesztések visszafogását, mondván: most a készpénzkészletek halmozásának időszaka van. Hozzátette: tőkehiányos helyzetről van szó, de az ingatlanfejlesztők cégek adósságot használnak, és ez "nagyon nehézzé kezd válni".

A Financial Times szerint a TriGránit olyan vegyes célú városközponti beruházási terveket tartott meg, amelyek modellje a budapesti Westend bevásárló-, iroda- és szállodaközpont; ilyenek épülnek már Zágrábban, Ljubljanában és Szentpéterváron, valamint lengyel és román városokban.

Hajdu László elmondta: a TriGránit a korábban bejelentettek szerint 700 millió euró beruházást hajt végre Magyarországon a következő mintegy 5-6 évben. A budapesti Millennium Városközpontban egy 120 ezer négyzetméteres irodaházat építenek, amely 2011-ig elkészül. A Millennium Városközpont projekt befejezésére még 300 millió eurót fordítanak. A 400 millió eurós West-End-II beruházás indításával pedig egy kicsit kivárnak.