Szlovéniát elkerülheti a recesszió

Vágólapra másolva!
A szlovén gazdaság növekedése egyre lassabb: a második negyedévben mért 5,5 százalék után a harmadikban  3,8 százalékos volt a bővülés, jövőre pedig az elemzők szerint 2-3 százalékos növekedés várható. Ha beválik az előrjelézés, akkor Szlovéniában nem lesz recesszió.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A harmadik negyedévben 3,8 százalékra lassult a szlovén gazdaság növekedése a második negyedévi 5,5 és az egy évvel korábbi 7,5 százalékról.

A statisztikai hivatal elemzése szerint a lassulás elsősorban az export és a beruházások növekedésének mérséklődésével magyarázható. A vizsgált időszakban az export 4,2 százalékkal bővült, a beruházások esetében pedig 5,4 százalékos volt a többlet, szemben a második negyedvében feljegyzett 8,5, illetve 11,9 százalékos növekedéssel. A háztartások fogyasztása április és június vége között 3,5 százalékkal gyarapodott, a következő három hónapos periódusban azonban csak 2,7 százalékos volt a növekedés.

Elemzők szerint a szlovén kormány által erre az évre várt 4,8 százalékos gazdasági bővülés után jövőre 2-3 százalékos növekedésre lehet számítani. A lassulás kedvezőtlen folyamat, ha azonban beválik a jóslat, Szlovénia a kivételek közé tartozhat, mert 2009-ben számos országban recesszió várható.