Jövőre jelentősen drágulhat az olaj

Vágólapra másolva!
A nyersolaj ára a hordónkénti 43 dolláros szint fölé emelkedett szerdán. A befektetők figyelmüket az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) várható termelés csökkentésére fordítják, amivel a nyersolajárak stabilizálódását akarja elérni. Egyes szakértők szerint egyébként az elmúlt hetekben meredek lejtőn lévő olajár jövő nyárig 60-70 dollárra fog emelkedni.
Vágólapra másolva!

Az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete a várakozások szerint napi 1,5 millió hordóval csökkenti a kitermelést, és erről a tagországok december 17-i értekezletükön döntenek majd.

Az amerikai energiaügyi minisztérium magyar idő szerint ma délután teszi közzé az olajtartalékok halmozódására folytatódására utalhatnak. Egyúttal jelezheti a gyenge amerikai keresletet. Egyes elemzők most azt mondják, az árak a jövő év közepére a 60-70 dolláros szintre emelkedhetnek, mivel a mostani árcsökkenés legalább olyan szélsőséges, mint volt az év eleji áremelkedés.

Londonban szerdán az északi-tengeri Brent olaj 99 centtel 42,52 dollárra drágult, a keddi több mint 2 dolláros csökkentés követően. A tengerentúlon irányadó olajfajta, a WTI hordónkénti ára pedig 1,2 dollárral 43,27 dollárra emelkedett.