Előleget ad a kormány az EU-s projektekre

Vágólapra másolva!
A - minden esetben utólagosan folyósítandó - uniós támogatást elnyerő vállalkozások 40 százalékos előleget vehetnek fel a jövőben. A kormány szerint az új szabályok alkalmazásával 100-150 milliárd forint kerül a magyar gazdaságba, elsősorban az építőiparba.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Szerdától az uniós pályázatokon indult vállalkozók, vállalatok a programok támogatására 40 százaléknyi előleget vehetnek fel a szerződéskötést követő 15. nap után - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány ülése után a Parlamentben.

A kormányfő kijelentette, az új szabályok révén 100-150 milliárd forint kerül a magyar gazdaságba. Az új szabályokat visszamenőleg is érvényesíteni kell, vagyis azok is megkapják az előleget, akik korábban kötöttek szerződést, de még nem hívtak le 40 százaléknyi előleget.

A gazdaságélénkítés és fejlesztés szempontjából kulcsszerepet játszó vállalkozások 40 százalékos előleget kapnak értékhatár nélkül, az önkormányzatok általában 25 százalékot, ám itt 300 millió forint az értékhatár - mondta a miniszterelnök.

Ki kellett küszöbölni a bankokat a finanszírozásból, mert a válság miatt a nem tudnak pénzt adni a cégeknek. Így olcsóbbakká válnak a beruházások, és közvetlenül a beruházót finanszírozzuk - mondta Gyurcsány Ferenc, "előzmény nélkülinek" és "példátlannak" nevezve az intézkedést.

Szerdától hatályos a kormányrendelet, amely kimondja, hogy az EU strukturális és kohéziós alapjából megvalósuló programoknál automatikusan jár az előleg a kedvezményezettnek, szemben a korábbi helyzettel, amikor kivételnek számított az előleg.

Örülök, hogy régóta először az együttműködés mondatait lehetett hallani a legnagyobb ellenzéki párttól - reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Orbán Viktor szerdán elhangzott szavaira, miszerint konkrét kérdésekben együttműködik a Fidesz a kormánnyal azért, hogy egy-két hónapon belül megszülessen az a 25-30 intézkedés, amely alkalmas arra, hogy az építőipari munkahelyek a válság ellenére megmaradjanak.

Egy kérdésre válaszolva a kormányfő közölte, azt feltételezi, hogy Magyarországon 50-100 ezer munkahely szűnhet meg a pénzügyi-gazdasági válság következményeként. Hozzátette, a közfoglalkoztatásban nagyjából 50-90 ezer munkahelyet tud teremteni az állam. Ebből 25-30 ezer már az idei közfoglalkoztatásban is szerepelt, és ehhez jön hozzá 50-60 ezer fő, akiknek a foglalkoztatását a szociális törvény hétfőn elfogadott változtatása teszi lehetővé - közölte Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint a legnagyobb veszélyben a versenyszférában dolgozók vannak, a közszférában nagyobb a "védernyő" ereje. Megjegyezte, az üzleti szféra hangosan követeli a közszféra létszámának csökkentését, de az itt foglalkoztattak nagy részét az oktatásban, az egészségügyben és a szociális intézményhálózatban dolgozók teszik ki.

Úgy vélte, nincsenek olyan létszámtartalékok sem az igazságszolgáltatásnál, sem a központi közigazgatásban, amelyekből lényeges, érdemi adó-, járulékcsökkentés lenne finanszírozható. A miniszterelnök szerint egy terület van, ahol megtakarítást lehetne elérni: ez az önkormányzati igazgatás és képviselet területe.