Hazaküldi a dolgozókat a Suzuki-gyár

Vágólapra másolva!
Egy műszaknyi embert hazaküldtek kedden a Suzuki esztergomi gyárából, a cég buszjáratokat szüntet meg, és felajánlotta dolgozóinak, hogy aki december 18-ig leszámol, annak nem kell többet dolgozni jönni, de két hónapig még megkapja a fizetését - tájékoztatta az MTI-t szerdán a vállalat több, névtelenséget kérő dolgozója.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Suzuki kommunikációs vezetője, Ruska Viktória elmondta, hogy gyár a kétműszakos termelésre történő átállása miatt a volt harmadik műszak következő munkanapja december 19-én lesz. A vállalat valóban átszervezi a buszjáratokat, egyúttal támogatást nyújt a 30 kilométerről messzebb bejáró dolgozóknak.

"A technikai szüneten lévők csak alapbért kapnak, ami 20-25 ezer forint kiesést jelent" - mondták el a hazaküldött dolgozók, akik szerint "temetői hangulat" uralkodik az üzemben.

Az MTI birtokába került dokumentumban a személyzeti igazgató, Izsák György tájékoztatja a munkavállalókat, hogy "a vállalati költségtakarékossági intézkedéseknek megfelelőn" január 5-től 13 magyar és 12 szlovák településről megszünteti a munkásszállítást a Suzuki. A listán kisebb falvak mellett Tatabánya, Tata és Komárom is szerepel.

A gyár ajánlata szerint az átszervezett szerződéses járatokra a munkások a lakhelyükhöz közeli megállóban szállhatnak fel. Tatabányai dolgozók elmondták, legközelebb Süttőn lehet felszállni a buszra, a megállóig közös autózást szerveznek majd.

A Suzuki kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint felülvizsgálták, mely településekről jár kevés dolgozó, és a munkásjáratok új menetrendjét a földrajzi távolságokat és a költséghatékonyságot figyelembe véve szervezik át.

A munkások szerint költségtakarékosság indokolja azt a rendelkezést is, hogy két hónapig megkapja a fizetését az, aki december 19-ig önként leszámol, ugyanis a gyárnak ekkor nem kell végkielégítést fizetni, amelynek öasszege háromévente egy hónapnyi fizetés.

A vállalat hivatalos bejelentése szerint december 8-tól két műszakban termel tovább a Magyar Suzuki Zrt., az intézkedés miatt 1179 fős létszámleépítést közöltek az üzemi tanáccsal, utóbb az elbocsátottak tervezett számát 1200 főre módosították.

A korábbi tájékoztatás szerint az intézkedéseket a rendelési mennyiségek drasztikus csökkenése indokolja, az elbocsátás a gyártáshoz kapcsolódó irodai munkaköröket is érinti.