Mentőövet dobnak az autógyáraknak

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyi kormányzat hajlandó segíteni az autógyáraknak, erről elvi megállapodás született kedden. Az áthidaló hitel keretében biztosított 15 milliárd dollár a fele annak, amire a három nagy detroiti autógyártó eredetileg igényt tartott.
Vágólapra másolva!

Elvi megállapodásra jutott a washingtoni kormány és a törvényhozás a pénzügyi nehézségekkel küszködő három vezető amerikai autógyárnak juttatandó 15 milliárd dolláros áthidaló hitelről.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő a helyi idő szerint kedd este született megállapodás a hitelügylet minden kulcsfontosságú részére kiterjed, már csak néhány kevésbé fontos részlet, illetve az egyezség megszövegezése maradt hátra.

Az egyezség értelmében George Bush elnök külön kormányzati tisztségviselőt nevez ki a hitel felhasználásának és az autóipar átszervezésének a felügyeletére. A hitelt visszavonhatják, ha az autógyárak nem tesznek kellő erőfeszítéseket működésük átszervezésére.

Az áthidaló hitel mindazonáltal alig a fele a detroiti hármak - General Motor, ford, Chrysler - által igényelt összegnek. A mostani megállapodás előzménye, hogy Nancy Pelosi, a törvényhozás alsóházának elnöke nemrégiben meghajolt Bush azon feltétele előtt, hogy a hitelt abból a 25 milliárd dollárból kapják meg a cégek, amelyet a kongresszus eredetileg az energiatakarékos járművek fejlesztésének támogatására szavazott meg. Pelosi eredetileg azt szerette volna, hogy a detroiti vállalatokat a 700 milliárd dolláros banki mentőcsomagból segítsék ki, de a Fehér Ház ettől kategorikusan elzárkózott.

A mentőöv nélkül könnyen összeomolhatnak a nagy konszernek, az érintett cégek csődje 350 ezer munkahelyet közvetlenül és további milliókat közvetve ránthatna magával. A 2008-as Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman úgy vélte, az amerikai autóipar mindenképp haldoklik. Mint mondta, a válság kemény lesz, és "ezek a vállalatok végül eltűnhetnek".