Bőven a cél alatt maradhat az infláció

Vágólapra másolva!
Jövőre és 2010-ben - a Magyar Nemzeti Bank inflációs célját jócskán alulmúló - 1,2, illetve 1,4 százalékos éves átlagos inflációt várnak az OTP elemzői. Ebben a környezetben - ha nem történik rendkívüli esemény - akár 300-400 bázisponttal mérséklődhet az alapkamat.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Októberben 4,2 százalékos infláció mért a Központi Statisztikai Hivatal. Ennél alacsonyabb - egy évre visszatekintő - árindexre legutóbb 2006 augusztusában volt példa. A piacot is meglepetésként érte az adat, az elemzői konszenzus ugyanis 4,6-4,8 százalékos mutatót valószínűsített.

Az infláció alakulását alapvetően maghatározó tételek közül a piaci szolgáltatások, illetve a feldolgozott élelmiszerek esetében továbbra is komoly lefelé mutató trend rajzolódik ki - mutatnak rá az OTP Bank elemzői, akik 4,2 százalékos áremelkedést jósoltak novemberre.

Az infláció mérséklődésének fő vezérlője a következő fél-háromnegyed évben továbbra is az üzemanyagok és az élelmiszerek árdinamikája lesz. A bérek oldaláról továbbra sem várható érdemi inflációs nyomás 2009-ben. Ezek alapján az OTP elemzői jövőre 1,2, egy 2010-re pedig 1,4 százalékos éves átlagos inflációt várnak. Mindkét adat bőven elmarad a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos inflációs céljától.

Ebben a helyzetben valószínűnek tűnik, hogy a monetáris tanács - a hónap elején végrehajtott rendkívüli vágás után - decemberi rendes ülésén újabb 50 bázispontos mérséklésre szánja el magát. Ha az inflációs pálya továbbra is az vázolt előrejelzésnek megfelelően alakul, és nem következnek be az októberihez hasonló események, komoly, akár 300-400 bázispontos monetáris lazítás sem tűnik irreálisnak. Bár a jelenlegi helyzet alapján inkább az alapkamat 7,5-8 százalékos szint körül lehet a jövő év végén - vélik az OTP szakértői.

"Önmagában az infláció, illetve annak várható pályája jóval alacsonyabb alapkamatot indokolna, ugyanakkor az ország sérülékenysége nem teszi azt lehetővé, hogy az MNB a fejlett piacok jegybankjaihoz hasonló nagy léptekben csökkentse az irányadó kamatszintet. Egy ilyen lépés a forint árfolyamának stabilitását - ezen keresztül az infláció alakulását is - veszélyeztetné, ugyanakkor az ország finanszírozhatóságát is kérdésessé tenné" - értékelte az inflációs adatot Vízkelety Péter.

A Generali Alapkezelő makroaelemzője is úgy véli, hogy a monetáris tanács december 22-én esedékes kamatmeghatározó ülésén csökkenteni fogja a kamatot. Szerinte, ha az elkövetkező másfél hétben újabb pozitív hírek látnak napvilágot, akkor 100 bázispontos sem kizárt.